A készülék a különböző sántaságot okozó problémák precíz felderítésére szolgál. Az új típusú eszköz segítségével felismerhetők azok az enyhe elváltozások, melyek a röntgen vagy az ultrahang számára láthatatlanok maradnak, a berendezés alkalmas arra, hogy a lovak patáját, csüdjét, szár tájékát, illetve csánkját és lábtövét vizsgálják, részletes információt nyújt a végtagok lágyszöveti (ínak, szalagok stb.) és csontos képleteiről.

ló sántaság

Új MRI készülék áll rendelkezésre a sántaság diagnosztizálásában – Fotó: pixabay

Érdemes igénybe venni az MRI vizsgálatot, ha más vizsgálatok során negatív vagy nem meggyőző eredményt kapnak, ha a problémás terület ultrahanggal nem érhető el (pl. patatokon belüli sérülések), vagy ha az állat kezelése sikertelen, rosszul reagál a választott gyógymódra. Használható a kezelés és a gyógyulás megerősítése érdekében az állat munkába, versenyzésbe való visszatérése előtt, valamint a versenylovak csonttörésének korai felismerése érdekében – olvasható az Állatorvostudományi Egyetem honlapján.

A lótenyésztésben előrelépést jelent a vizsgálati módszer, mivel szemmel látható a sántaság miatti fájdalom, de a probléma okának felderítésére a hagyományos utak nem mindig jelentenek megnyugtató megoldást.

A készülék felelős szakembere Dr. Nagy Annamária, a Lógyógyászati Tanszék decemnse, aki Angliában, Newmarketben az Animal Health Trust keretei között, több mint egy évtizeden keresztül dolgozott hasonló készülékkel.