Csitkovics Tibor kiemelte: a most nagydíjat elnyert malactakarmány óriási áttörést jelent a piacon, hiszen cink-oxid és antibiotikum mentes megoldást kínál a sertéstartóknak. Ma már ennek egyre nagyobb a jelentősége, sőt a Green Deal szigorú előírásainak élesítése után alapkövetelmény lesz a lehető legkevesebb antibiotikum használata. Az új és szigorúbb szabályok szerinti világban az AGROFEED a gazdák mellett fog állni, ahogyan azt 20 éve teszi.

díjat nyert a sertéstakarmány

Az AGROFEED Kft. elnyerte az Állattenyésztési Termékdíj pályázat nagydíját – Fotó: Agrofeed

"Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak az egyik piacvezető premix/takarmány-előállító cégnek mondhatjuk magunkat, hanem több mint 50 fős szaktanácsadói hálózatunkkal folyamatosan az állattenyésztésben dolgozókat igyekszünk segíteni." Ez több mint szándék, hiszen számos, már 20 éves partneri kapcsolatot tudhat magáénak a cég.

Miért jó választás a termékdíjat elnyert takarmány alkalmazása?

Amit ígér ez a termék: egészségesebb malacok, gyorsabb növekedés, alacsonyabb költségek. Két fontos igénynek kell megfelelnünk: egyrészt legyen jól emészthető, gyógyszer- és antibiotikummentes a takarmány, másrészt gazdaságosabb technológiával gyorsabban, alacsonyabb költséggel lehessen előállítani a vágásra kész állatot.

A két feltételnek együttesen felel meg az új termékünk, használatával erősebb immunrendszerű, jobb kondíciójú, egészségesebb malacok kerülnek ki az ólból, ráadásul rövidebb idő alatt.

A termékfejlesztés 2-3 évig tartott, folyamatos kutatómunka eredményeként értünk a tesztelések végére. Addig kísérleteztünk, amíg el nem értük a lehető legjobb ár-érték arányú takarmány-összetételt.

egészségesebb malacok

Cél, hogy egészségesebb, jobb kondíciójú malacok kerüljenek ki az ólból – Fotó: Agrofeed

Nehéz helyzetben van a sertéságazat. Az AGROFEED számára milyen következményei vannak a kedvezőtlen világpiaci folyamatoknak?

Mi együtt sírunk és együtt nevetünk az állattartókkal. Most óriási válságban van az ágazat, az elmúlt 30 évben nem állt ilyen kihívás előtt. A gabonák, a fehérjehordozók árai az egekben vannak, az élő hús árak azonban bezuhantak. 2020. őszén egy nagyon intenzív áremelkedés volt tapasztalható a gabona, a szója, a kukorica árában, ami jelentős mértékben megnövelte a húselőállítás költségeit. Ehhez társult a probléma, hogy Kína az afrikai sertéspestis miatt kizárta az importból Németországot, így óriási mennyiségű hús ragadt bent az európai piacon. Mi egyelőre azt látjuk, hogy hosszabb fizetési határidők jellemzőek, de nincs még vége a válságnak. Ráadásul a sertésállomány így is meglehetősen alacsony, a rendszerváltás idején lévő 10 milliós állomány helyett ma már csak annak töredékével számolhatunk.

Az mindenesetre biztos, hogy az AGROFEED Kft. az előre menekülés útját választja, folyamatosan figyeljük a trendeket, kutatásokat végzünk, az egészségesebb termékek iránti fogyasztói igények kielégítését tartjuk szem előtt úgy, hogy közben az állattartók számára is a lehető legjobb megoldást fejlesszük ki.

Ez a cél vezette a céget akkor is, amikor fermentációs üzem és laboratórium létrehozására pályázott a győri Széchenyi Egyetemmel. Milyen innovációt jelent ez például a baromfi-takarmányozásban?

A GINOP program keretében megpályázott fejlesztések megvalósításával egy hagyományos technológiához nyúlunk vissza. A hároméves projektidőszak végére olyan termékek fognak forgalomba kerülni, amelyeknek úgy gondoljuk, hogy nem csak a magyar, hanem az európai piacon is jó fogadtatásuk lesz.

A fermentációs eljárással alapanyagok takarmányozási értékét tudjuk majd növelni, melyek a takarmány készadagba építve hozzájárulnak majd a jobb emészthetőséghez, és a bélrendszer egészségének megőrzéséhez.

Másik fontos szempont, hogy olyan fehérjeforrásokat szeretnénk előállítani, amivel helyettesíteni lehet az import szóját, ezzel is biztosítva a garantáltan GMO-mentes takarmány-előállítást.

a baromfitelepen tesztelik a legújabb takarmányokat

A takarmányok fejlesztésének színtere nem csak a laboratórium és az előállító üzem, hanem a takarmány tesztelésére alkalmas állattartó telep is – Fotó: Agrofeed

A takarmányok fejlesztésének színtere nem csak a laboratórium és az előállító üzem, hanem a takarmány tesztelésére alkalmas állattartó telep is. Tervezzük egy 26 ezer férőhelyes baromfi kísérleti telep kialakítását, ahol közvetlenül láthatjuk, hogy milyen termelési eredmények érhetőek el az áltatunk fejlesztett termékekkel.

A most termékdíjat elnyert takarmányunk a meglévő, lovászpatonai sertéstelepünkön folytatott többéves kutató-fejlesztő munka eredménye, hasonló alapossággal igyekszünk a baromfi-takarmányozásban is előre lépni.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az AGROFEED Kft egy 100 %-ban magyar tulajdonú vállalat, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel, illetve egy oroszországi leányvállalattal, mely Oroszország harmadik legnagyobb premix-előállító üzeme Jasznogorszkban. A két üzemből 40 országba exportálunk, a közép-kelet európai régióban az egyik legnagyobb takarmány-előkeverék gyártó vállalkozás az AGROFEED.

De talán ennél is büszkébbek vagyunk arra, hogy partnereink számára folyamatosan rendelkezésre állunk, nem csak akkor, ha takarmányra van szükségük. Szaktanácsadói hálózatunk tagjai segítséget nyújtanak a tartástechnológiával, szaporodásbiológiával kapcsolatos kérdésekben is.

Forduljon hozzánk Ön is bizalommal!

AGROFEED KFT.