A méhészek az utóbbi években rendkívül súlyos méhpusztulást kiváltó varroa atka ellen eddig csak agresszív szerves savakkal vagy atkairtó vegyszerekkel tudtak védekezni, amelyek rezisztenciaproblémákat okozhattak.

A Hohenheim-i Egyetem kutatói a közelmúltban felfedezték, hogy a megtámadott méhcsaládok egészségét lítium-kloridos kezeléssel viszonylag egyszerűen helyre lehet állítani, csupán annak vizes oldatát kell a téli takarmányként használt cukorhoz keverni, és az néhány nap alatt elpusztítja az atkákat. A kutatók egyelőre a szernek semmilyen káros mellékhatását vagy a mézben való lerakódását nem tapasztalták. Emellett a szer könnyen beszerezhető, mivel a lítium világszerte bőséggel áll rendelkezésre.

méh

A kísérletek eddig ígéretesek – fotó: Shutterstock

Mintegy 25 év után tehát lehetséges, hogy megtalálták a rettegett varroa atka elleni szert, amely megfékezheti az állomány további csökkenését. Ugyanakkor az atkaölő engedélyeztetéséhez és forgalomba hozatalához további kísérletekre van szükség, meghatározva a pontos adagolást.

Dr. Peter Rosenkranz, a kutatás irányítója elmondta, hogy a megoldás egy véletlen folytán született: a kutatók RNS fragmensek segítségével akarták az atkákat elpusztítani, ami ugyancsak hatékony módszernek, de túl költségesnek bizonyult. Az ilyen kísérletek során jöttek rá arra, hogy az RNS fragmensek izolálására használt lítium-klorid önmagában is elpusztítja az atkákat. Az első kutatási eredményeket a Nature folyóiratban ismertették.