A beporzók kisebb valószínűséggel szállnak le a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokra, mivel érzékelik a virág körüli elektromos mező változásait – írja a greendex.hu a Bristoli Egyetem kutatására hivatkozva.

poszméh

A permetszerek akár 25 percre is megváltoztathatják a virágok körüli elektromos mezőt – fotó: pixabay.com

A permetszerek megváltoztathatják a virágok körüli elektromos mezőt

tanulmány szerint, amit a PNAS Nexus szakfolyóiratban tettek közé, a permetszerek akár 25 percre is megváltoztathatják a virágok körüli elektromos mezőt. Mivel ez a hatás lényegesen tovább tart, mint például a szél által okozott természetes ingadozások, a méhek táplálkozási erőfeszítéseinek csökkenését okozhatja.

A bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának munkatársa, Dr. Ellard Hunting és csapata a műtrágyák és a növényvédő szerek által a szabadban okozott elektromos változásokat próbálták utánozni a virágok elektromos manipulálásával.

Az agrokémiai szerek alkalmazása eltorzíthatja a virágjelzőket

A vizsgálat során fény derült arra, hogy a poszméhek képesek észlelni és megkülönböztetni a vegyszerek által okozott elektromos mező változásait: a beporzók kisebb valószínűséggel landoltak a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokon.

A virágoknak számos olyan jelzőanyaguk van, amelyek vonzzák a méheket a táplálkozás és a beporzás elősegítése érdekében. A méhek például olyan jeleket használnak, mint a virág illata és színe, de elektromos mezők segítségével is azonosítják a növényeket. Az agrokémiai szerek alkalmazása eltorzíthatja a virágjelzőket, és módosíthatja a beporzók, például a méhek viselkedését

– mondta Hunting.

Emellett a levegőben szálló más részecskék, például a nanorészecskék, a kipufogógázok, a nano-műanyagok és vírusrészecskék is hasonló hatást gyakorolhatnak az elektromos mezőket használó élőlények széles körére.

poszméh

Az agrokémiai szerek alkalmazása eltorzíthatja a virágjelzőket, és módosíthatja a beporzók, például a méhek viselkedését – fotó: pixabay.com

Az emberi tevékenység negatív hatással van a poszméhekre

Hunting szerint ez a kutatási eredmény segíthet megérteni, hogy mennyire negatívan hat a természetre az emberi tevékenység, és lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat vezessünk találjunk ki, amelyekkel megelőzhetjük a vegyi anyagok méhekre gyakorolt káros hatásait.