A néhány évtizeddel korábban Európa legnagyobb sertésállományával rendelkező Dániában a sertések összlétszáma 2022. október elsején 11,9 millió egyedet tett ki, ami kereken 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi létszámtól, és az állomány alakulásában 20 éves mélypontot jelent – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.

sertések

A Dániában előállított élősertések és sertéshúsok több mint 40 százaléka exportra került – fotó: pixabay.com

A jelentős csökkenés több okra vezethető vissza

Európában hosszú időn keresztül a sertésállomány és különösen annak sűrűsége Dániában volt a legnagyobb (több sertést tartottak mint a 2,2-szer nagyobb területű Magyarországon).

Az utóbbi időben bekövetkezett jelentős csökkenés több okra vezethető vissza, kihatásai pedig szinte egész Európában érezhetőek lesznek, mivel korábban a Dániában előállított élősertések és sertéshúsok több mint 40 százaléka exportra került (Németországtól Kanadán keresztül Japánig), és jelentős szerepet töltött be a vásárló országok ellátásában.


sertés

Németország Dániából származó malacimportja egy év alatt több mint 40 százalékkal csökkent – fotó: pixabay.com

A sertéstartás több európai országban komoly gondokkal küzd

Ez a mennyiség várhatóan még évekig hiányozni fog a piacról.

Bonyolítja a helyzetet, hogy jelenleg a sertéstartás – Spanyolország kivételével – több európai országban komoly gondokkal küzd, amelyek erősen csökkentik a húskibocsátás lehetőségét.

Németország Dániából származó malacimportja, pl. egy év alatt több mint 40 százalékkal csökkent. Lengyelország sertéshús termelését hosszú időre megbénították az afrikai sertéspestis sorozatos kitörései, és emiatt minden harmadik gazda a termeléssel való felhagyást fontolgatja. Azonban, Németországban még nagyobb a gond, mivel az ország sertéstartói 2022-ben 1,3 milliárd euró értékű veszteséget termeltek.