Néhány német sertéstenyésztő vállalkozó Vesztfáliában átállt az ibériai sertések tartására, amelyeknek a különleges ízű húsáért (fekete lábú sonka) a fogyasztók az átlagár többszörösét készek fizetni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

ibériai sertés

Az ibériai sertés titka a lassú, mintegy két évig tartó hizlalásban és a szabad tartásban rejlik – fotó: pixabay.com

Jövedelmező réspiac, ami precíz munkát igényel

Mint ismeretes, az ibériai sertés titka a lassú, mintegy két évig tartó hizlalásban és a szabadtartásban, illetve a sonka hosszadalmas érlelésében rejlik, amit tulajdonképpen bárhol meg lehet valósítani. A tartás és a kezelés apró részleteire való odafigyelés és egy jövedelmező németországi réspiac kialakítása azonban kitartó és precíz munkát igényel.

ibériai sonka

A sonkákat 16 hónapig kell érlelik – fotó: pixabay.com

Az ibériai sertések vadon növő növényekkel és makkal táplálkoznak

Ezek az ibériai sertések Spanyolországban hosszú hónapokon keresztül szabad területeken kóborolnak, és vadon növő növényekkel, többek között makkal táplálkoznak, akárcsak régen a bakonyi sertések.  A vágás után pedig a sonkákat 16 hónapig kell érlelik.

Ezért a német gazdák szerint az ibériai sertések tartását csak fokozatosan (néhány száz hízóval kezdve) lehet felfuttatni.

500 ibériai sertéssel ugyanazt az árbevételt lehet elérni, mint korábban 3000 hagyományos sertéssel

Christian Vincke, vesztfáliai gazda korábban 3.000 hagyományos hízósertést tartott, de néhány évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy 500 ibériai sertéssel ugyanazt az árbevételt és nyereséget tudja elérni. Vincke – aki vásárlónak többségével közvetlen kapcsolatot tart – a spanyol módszerek precíz lemásolását tartja a legfontosabbnak, és ennek alapján hat év után elérte, hogy német hentesek, szakácsok és más húsipari szakértők az általa előállított sonkákat a legjobb Németországban gyártott ibériai sonkának ismerték el.