Az állategészségügyi szolgálat és a baromfitartók elővigyázatos és szabálykövető intézkedései ellenére, a vadmadarak tavaszi vándorlása jelentős veszélyt jelent a hazai baromfiállományra. Nem csak Európa más országaiban, hanem hazánkban is számos vadmadár tetemében kimutatható a madárinfluenza vírusa - írja a portal.nebih.gov.hu.

házi baromfi

A vadmadarak állandó kockázatot jelentenek a baromfi állományainkra — fotó: pixabay.com

A vadmadarak tavaszi vándorlása állandó kockázatot jelent

Továbbra is nagy számban jelentenek baromfi megbetegedéseket és vadmadár eseteket a környező országokból.  A vadmadár esetek száma hazánkban is számottevő, és előfordulhat az ország bármely területén. Ez arra utal, hogy a vírus széles körben jelen van a vadmadarakban, állandó kockázatot jelentve a baromfi állományainkra, hiszen a vadmadarak vándorlása a tavaszi vonulással még erőteljesebb.

A járványvédelem minimum feltételeit meghatározó határozat jelenleg is hatályos

A magas kockázatú területeken az országos főállatorvos  által elrendelt baromfik kötelező zártan tartása, valamint a járványvédelem minimum feltételeit meghatározó határozat jelenleg is hatályos. Ahol a kötelező zártan tartás nincs elrendelve, a baromfikat ott is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani - olvasható a Nébih honlapján.

Az intézkedések célja az, hogy minimalizálják a házi állomány megfertőződésének kockázatát. Emiatt kell a szárnyasok és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett úton történő találkozási lehetőségét csökkenteni, illetve lehetőség szerint teljesen kizárni.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos további tudnivalókról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza