Száraz és enyhe telet száraz és korai tavasz követett. A házak közötti gyümölcsfák esetében már eddig sem bíztam a téli hideg károsítókat gyérítő hatásában. Széltől, szállított fagytól bizonyos mértékig mindig védenek a falak, a zárt udvarok. Az idén azonban a szántóföldeken sem volt hosszan tartó fagy, ott sem gyérültek a rovarok és a kórokozók. Most érdemes elvégezni a lemosó permetezést.

A hatóanyagokban nincs változás: réz (válasszuk a legtöbb gombára, baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra) vagy ezek kombinációi. Korábbi felhívásomat ezzel kapcsolatban a cikk végén olvashatják.

A fásszárú növényeinken áttelelő károsítók listája sem változott. Balatoni Andrea részletes táblázatára már többször utaltam, megtalálják a honlapomon. Ebben választ kaphatnak a legfontosabb kérdésekre: jelenleg megtalálható-e a nyáron gondot okozó gomba, rovar, atka a fámon? Egyáltalán el kell-e végeznem a lemosást? Ha igen, akkor milyen hatóanyagú készítménnyel permetezzek?

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

kép

A fásszárú növényeinken áttelelő károsítók listája sem változott – A szerző felvétele

Még két dolgot kiemelnék az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (Bi 58 EC, Unifosz 50 EC stb.), melyekkel kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek, és főleg ha már ősszel elvégezték a rezes vagy a kénes lemosást, ott most válasszanak inkább az olajos készítmények közül.

Fordítsanak nagyobb figyelmet a gyümölcsmúmiákra! Már a szüretnél védhetik a következő évi termést azzal, ha nem hagynak a fákon hibás termést. Az újabb kutatások szerint nemcsak a gombák, baktériumok (azaz a kórokozók), de már egyes rovarkártevők is át tudnak telelni az ágakon himbálózó gyümölcsmaradványokon.

kép

Monília – A szerző felvétele

2016-ban március 15-én már rágtak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Lehet, hogy az idén csúcsot döntünk, még korábban kezdik majd a károsítást? Ahol még megmaradtak a buxusbokrok, ott rendszeresen nézzenek be a növények belsejébe, itt bújnak a 0,5-1 cm-es lárvák.

A fiatal hernyók ellen a Dimilin 25 WP és a DiPel DF is megfelelő, később a nagyobb hernyókat a Mospilan 20 SG + Decis vagy Karate kombinációval csíphetjük el. A bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, nagy nyomással. A gyökérnyaknál is csoportosulhatnak, sőt a kövek alá is behúzódhatnak. A viaszos levelek miatt tapadásfokozókat is használjanak. Sajnos már a kislevelű buxust /Buxus microphylla/ is megkedvelte! (Kínai vagy törpe buxusként is említik.)

kép

Az idén vajon csúcsot döntünk, még korábban kezdik majd a károsítást? – A szerző felvétele

A kerti madaraink is felébredtek. A népi megfigyelés szerint Bálint napján kezdik a verebek! Mármint a párzást. Innen jött a Valentin napunk? Ez már elmúlt! Most, kérem, nézzék át és tisztítsák ki a mesterséges odúkat. Szomjaznak a madarak, ne hagyják kiszáradni az itatókat sem.

És akkor következzen a fent említett korábbi felhívás:

Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordóilé Neo SC, Bordóimix DG stb.

Sok éve használjuk a réz-oxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Astra Rézoxiklorid, Neoram 37,5 WG, Cuprosan 50 WP stb. A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket, és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.

A réz-hidroxid hatóanyagból gyártják a Champ DP, Champion 2 FL és WG, Copernico Hi Bio, Funguran-OH, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek, mint a fent felsorolt „régi” rezek.

A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat.

A Nordoxban rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is. Rezes szereink esőállóságát növelhetjük a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.

Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű-, levéltetű-, moly- és atkafajok), ott jöhetnek a jól ismert olajok: Vektafid A, Biola-Agro, Catane, Grounded stb.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb egy hatóanyagú szerekkel.

Réz+olaj: Vegesol R, Vektafid R stb. Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S stb. Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Olajos Rézkén stb. Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC stb.

A készítményeket a néhány hete megjelent „Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2019.” kiadvány segítségével néztem át. A fenti szerek több más néven is forgalomban vannak („analóg” termékek), de ezeken mindig megtalálják az utalást a fentebb felsorolt készítményekre.

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem rovatát.