Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

Amerikai Egyesült Államok

Az USDA decemberi elemzése szerint:

  • az USA sertéshústermelése 2 százalékkal csökkenhet 2022-ben a 2021-ben előállított mennyiséghez viszonyítva
  • a hízósertés termelői árának 6 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban
  • a belső fogyasztás közel 1 százalékkal lehet kevesebb, és 10 százalékkal csökkenhet a sertéshús értékesítése a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban
  • az élősertésimport 2 százalékkal mérséklődhet,
  • a sertéshús-behozatal 19 százalékkal emelkedhet a jelzett időszakban
  • az USA sertéshústermelése 2 százalékkal mérséklődött 2022 január–októberében a 2021. január–októberi volumenhez képest
  • a vágások száma 2 százalékkal csökkent, ugyanakkor a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1 százalékkal emelkedett

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,90 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 novemberében, ami 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

sertés

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 58 százalékkal emelkedtek 2022 50. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest – fotó: pixabay.com

Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2022 január–októberében 18 százalékkal kevesebb (3,67 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Az export 33 százaléka Kínába irányult (1 millió 22 ezer tonna), további nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (388 ezer tonna), illetve Japán (388 ezer tonna) voltak.

Az Európai Unióban az „E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,98 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 novemberében, 54 százalékkal nőtt egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 58 százalékkal emelkedtek 2022 50. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

sertéshús

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 78 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbihoz képest – fotó: pixabay.com

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 6 százalékkal nőtt (25,78 ezer tonna) 2022 január–szeptemberében a 2021. január–szeptemberi mennyiséghez viszonyítva, míg az élősertés-behozatala 8 százalékkal 49,52 ezer tonnára csökkent.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 1,5 százalékkal (120 ezer tonnára), értéke 27 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 781 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 novemberében, ami 79 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 78 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 49 százalékkal, a sertéscombé 12 százalékkal nőtt ugyanekkor.