Nem véletlenül tett közzé nemrég a Nébih közleményt a madárinfluenza megelőzését szolgáló javaslatokkal: tavaly a magas patogenitású vírus Európa több országában is megjelent házi és vadon élő madaraknál egyaránt. December közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést, azóta viszont hozzánk jóval közelebb, Lengyelországban, Lubelskie megyében észlelték a betegséget – tudta meg az Euronews.

madárinfluenza

A magyar kacsa-liba ágazat csak két éve heverte ki a a madárinfluenza-járvány okozta válságot.

A lengyel rendőrség január 1-jén lezárta a környéket, a hatóságok pedig megtették a szükséges lépéseket a fertőzés terjedésének megállításának érdekében, számolt be róla a megye kormányzója. Az intézkedés során két területet különböztettek meg. Az egyik a fertőzött zóna, amely az észlelés helyétől számított három kilométeres körben található, a másik pedig egy tíz kilométeres távolságban húzódó gyűrű.

Az érintett három gazdaságban több állat már elpusztult a betegségben, a többi szárnyast az állategészségügyi hatóságok ölik és semmisítik meg, hogy meggátolják a járvány terjedését. Becslések szerint mintegy negyvenezer állatot kell elpusztítani.