A sztavropoli körzetben a helyi „ AgroBioCentr” orosz vállalat az egyik üvegházát poszméhek tenyésztésére rendezte be. Két évvel ezelőtt a tenyésztő cég 1.000 család és 2.000 poszméh királynő külföldről történő vásárlásával vágott bele az üzletbe. A beruházáshoz a vállalat állami támogatást is kapott – írja az agroxxi.ru.

A rovarok által beporzott növények termése sokkal jobb minőségű – fotó: shutterstock

Az itt nevelt rovarokat a környező területeken működő beltéri farmok számára értékesítik, amelyeknek a méhek nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a növények beporzásában. A rovarokkal történő beporzás esetén a terméskötődés jóval magasabb, emellett az előállított termékek minősége is sokkal jobb, ezért a poszméhekre viszonylag magas kereslet mutatkozik a dácsatulajdonos hobbi-kertészek részéről is.

Az új üzlet igen jövedelmező, az elmúlt évben ezer poszméh családot sikerült értékesíteni. Természetesen az üzlet kölcsönösen előnyös, azaz a vevők számára is nyereséget biztosít, mivel korábban az orosz üvegházak a beporzó rovarokat csaknem kizárólag külföldről szerezték be, ma viszont már ezt 30 százalékban helyi tenyésztők biztosítják, akik a külföldieknél jóval alacsonyabb áron kínálják ugyanazt a minőséget.