Az 50 cm magas, 66 cm hosszú és mindössze 26 kilós, 23 hónapos Rani lehet a világ legkisebb tehénkéje, miután a Guiness Rekordok hitelesítői jegyzik a méreteit. – számolt be a miniatűr háziállatról többek között a BBC indiai kiadása is.

A fent megosztott videó az apró Rani-ról az állat tulajdonosánál készült a Shikor Agro Farmon Charigramban, Dhaka közelében, Bangladesben. A farm azonnal a középpontba került a hír hallatán és turisták ezrei látogatják azóta is nap-mint nap, hogy találkozzanak Rani-val, – mit sem törődve az ország COVID-19 korlátozásaival.

A kicsi tehén a videók alapján nagyon szelíd és nyugodt vérmérsékletű – igaz, hogy a törpesége miatt sajnos súlyosan torzultak a végtagjai, így a mozgása sem az igazi. Az állat gerince is rendellenesen fejlett – és gyakorlatilag nem sok testrésze van szegénynek, ami egy egészséges szarvasmarhára emlékeztet. Mindezek ellenére az emberek – és a gazdája is nagyon szereti, aki egyébként gyakran ölben hurcolja kedvencét.

Vajon mitől ilyen kicsi Rani? – Nézzük a jelenség tudományos oldalát!

Rani termetének egyik magyarázata a fajtája. A bhutáni teheneket, akárcsak a vechur teheneket, általában törpe tehénnek nevezik és e fajták egyedeit a kicsi testméretre is szelektálják. A törpe tehénfajtákat gyakran azért tartják, mert képesek nagy mennyiségű tejet előállítani anélkül, hogy sok takarmányt igényelnének.

A törpe tehénfajták kialakulása esetében a tudósok szerint az éghajlat is szerepet játszhat az állatok fejlődésében. A Kerala Állategészségügyi és Állattudományi Egyetem kutatása szerint, amelyet a Steps to Sustainable Livestock nemzetközi konferencián mutattak be 2016-ban, a vechur tehenek úgynevezett hőmérő génekkel rendelkeznek, amelyek jóformán megállítják a növekedést a forró éghajlaton. Ezek a gének kedvező hatásúak a trópusi éghajlaton élő fajták körében, mivel kisebb testmérettel könnyebben fejlődhetnek, táplálkozhatnak és szaporodhatnak az hatalmas hőségben.

Rani esetében a kicsi testméret olyan extrém törpeséget jelent, amely azt sugallja a kutatók számára, hogy itt többről van szó, mint a bhutáni fajtajelleg genetikai sajátosságai. – a témával részletesebben foglalkozott a www.livescience.com tudományos hírportál, amely több szakembert is megszólaltatott a témában.

Arról, hogy Roni milyen körülmények között látott napvilágot és hogy megelőzte-e a születését szándékos tenyésztői munka a törpeség kialakításáért – biztosan nem tudjuk azonban utána olvastunk, hogyan vélekednek erről a tudományos szakemberek Indiában.

Sajedul Islam, a bangladesi kormány hatósági regionális állatorvosa egy interjúban elmondta, hogy Rani a "genetikai beltenyésztés" terméke és nem valószínű, hogy nagyobb lesz – egyébként is már 23 hónapos.

törpe tehén világrekord

Ranit éppen mérik – és valószínűleg napokon belül hivatalosan is ő lesz a világ legkisebb rekorder szarvasmarhája – fotó: YouTube CNN

Cobie Rutherford, a húsmarhák specialistája, a Mississippi Állami Egyetem munkatársa egy 2015-ös tanulmányában leírta, hogy a szarvasmarhákat az indiai gazdaságokban jellemzően a vonaltenyésztésnek nevezett technológia  alkalmazásával tenyésztik, ahol egy bikával tehenek sok generációját fedeztethetik. A beltenyésztés ezen formája hajlamos megőrizni és hangsúlyozni a kívánatos tulajdonságokat – mégis, néhány nemkívánatos tulajdonságot is felfedhet, például a törpeséget.

Egy 1969-es Új-zélandi tanulmány szerint a törpeség jól dokumentált rendellenesség a teheneknél és a fajtától függően a törpeség az arc lerövidülését vagy megnyúlását, valamint az érintett állatok várható élettartamának csökkenését eredményezheti. Az 1940 -es és 1950 -es években az Egyesült Államokban a hereford tehenek körében elterjedtté vált a törpülés egy formája, az úgynevezett horkoló törpe. Kutatók szerint ez autoszomális recesszív tulajdonságnak bizonyult. – Ez azt jelenti, hogy ahhoz hogy egy utódban kialakuljon a rendellenesség, egy adott génnek két megváltozott példányát (mindkét szülőtől egy-egy megváltozott példányt) kell, hogy örökölje. Ha az utód egy megváltozott és egy normális génváltozatot örököl, akkor általában egészséges hordozó lesz, mert a normális génváltozat ellensúlyozza a megváltozottat. Tehát, ha egy tenyészbika hordozója a törpeségnek, akkor ezt észrevétlenül örökítheti a borjaknak, ám ezek látszólag egészséges, normális fejlődésű szarvasmarhák lesznek. Azonban, ha egy bikát a lányával fedeztetnek, amely szintén hordozó, ezek utódja már külső jegyek alapján is mutathatja a törpeség jeleit.

Bármi is okozta Roni apró termetét, csak reménykedünk benne, hogy ez a picurka tehén egyedi és "megismételhetetlen" kisállatként éli majd mindennapjait a tehenekért rajongó indiai nagyközönség körében.