A Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület közös kísérletében az Aberdeen Angus és a Murray Grey szarvasmarhákat hasonlították össze tartási és takarmányozási szempontból, elsőként a Hubertus Agráripari Bt. hizlalótelepén, majd húsminőségük alapján a Hubertus pásztói húsfeldolgozójában. A kutatók elsősorban arra keresték a választ, hogy milyen húsminőséget és ízvilágot produkál a két fajta azonos tartási-takarmányozási körülmények között.

A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik.

Prof. Dr. Horn Péter akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem örökös rector emeritusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja korábbi tapasztalataira alapozva karolta fel a Murrey Grey fajtát Magyarországon. „A húsmarhatenyésztés világszerte a klímaváltozás problémájával küzd, erre reagált a hazai szakma ezzel a kutatással. Úgy gondoltuk, hogy a Murrey Grey – amely Ausztrália legmelegebb vidékéről származik – egyfajta alternatívája lehet az Aberdeen Angusnak” – hangsúlyozta Prof. Dr. Horn Péter.

Ez a fajta válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

A kutatások – amelyeknek egy részét a MATE Kaposvári Campus laboratóriumaiban végezték – beigazolták a szakemberek várakozásait, hiszen kiderült, hogy a két fajta között csupán a színében mutatkozik markáns eltérés. „Az Aberdeen Angus vörös és fekete színe miatt kevésbé hőtűrő, tehát akár 5-10 fokkal is jobban felmelegszik, mint a Murrey Grey, amely szürke, ezüstös külsővel rendelkezik. Ennek köszönhetően a nagy melegben a Murrey Grey fajta esetében körülbelül 10 százalékkal jobb lesz a borjak súlygyarapodása, ez 200 nap alatt legalább 20 kilót jelent” – mutatott rá Prof. Dr. Stefler József, a MATE Kaposvári Campus professzor emeritusa, a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesületének elnöke.

Angus-minőséget produkál és még a forróságot is bírja.

A projekt zárásaként a tányérokon is párbajozott az Aberdeen Angus és Murrey Grey, melyek húsából kiváló steak készült. A különbséget még a szakértői ízlelőbimbók is nehezen találták. „Én megkóstoltam mindkettőt és nem érzékelek eltérést a két a hús között. Pontosan ez a jó eredmény. Az angusból készülnek ugyanis a legkiválóbb steakek, de ahogy ez a vakkóstolás is bizonyítja, a Murrey Grey húsának ugyanakkora a gasztronómiai értéke” – mutatott rá Michalecz András tenyésztő, aki mindkét húsmarhafajtát tartja.

Aberdeen Angus vs. Murrey Grey.

Bár a Murrey Grey kiváló alternatívája az Aberdeen Angusnak, a szakemberek szerint rövid távon biztosan nem váltja le az Angust, amely a világ vezető húsmarhafajtája. Természetes keresztezéssel azonban a vörös és fekete mellett idővel megjelenhet a szürke angus.