Nagy Ervin, a pisztáciafákat is forgalmazó Treemail – Dísznövény Csomagküldő Szolgálat kertvezetője szerint a pisztácia igazi harcos a hőségben, de a megfelelő fajta kiválasztása és a jó beporzás komoly odafigyelést kíván.
A Treemailnél már több éve forgalmazzák a Pistacia vera, azaz az „igazi pisztácia” kerti változatait. A cég székhelye Szajkon, Pécs alatt, a Mecsek alján található. A kertvezető szerint ez eleve kijelölte a próbálkozások irányát: ez a vidék mandulában, mediterrán növényekben „edzett” terület, ahol a rosszabb talaj, az őrült nyári forróság, ugyanakkor viszonylag enyhe telek jellemzőek.
– Mi a mecseki kertekben folyamatosan jövünk-megyünk, és azt látjuk, hogy a klasszikus gyümölcsfákkal kiskerti viszonyok között egyre kevesebb a sikerélmény – fogalmaz. – Nem csak itt, az Alföldön és máshol is keresik az emberek azokat a fajokat, amelyek bírják a szélsőségeket, és növényvédelem nélkül is megállják a helyüket.
A Treemail – többek között a DMKERT-tel együttműködve – rezisztens gyümölcsfajokat próbál becsempészni a köztudatba.
– Rezisztens alatt mi azt értjük, hogy a sikeres termesztéshez nincs szükség növényvédelemre – mondja Nagy Ervin. – Fügével, gránátalmával is foglalkozunk, de a pisztácia még ezeknél is nagyobb harcos a szárazság tekintetében. Nemhogy elviseli, kifejezetten szereti a száraz, forró nyarakat, a sok hőségnapot.
Fagy, gombabetegség, érésidő – mi a pisztácia gyenge pontja?
A pisztácia nem mindenben „legyőzhetetlen”.
– A fő kérdés az, hogy a virágokat a késő tavaszi fagyok elviszik-e, illetve az őszi csapadékos, párás idő hoz-e olyan gombabetegségeket, amelyek a lombot legyengítik – magyarázza a kertvezető.
A cél ezért egyértelmű: olyan fajtákat választani, amelyek korán érnek.
– Annyiban szerencsés a helyzet, hogy ezek a fajták áprilisban virágoznak, és magában a virágzásban viszonylag jól bírják a -2, -5 fokot is – mondja. – Így a tavaszi fagyok többnyire nem tesznek kárt bennük, és a termés szeptember végén, október elején biztosan szedhető.
A lomb ősszel már akár le is hullhat – a lényeg, hogy a termés addigra biztonságosan beérjen. A beteg leveleket a lehullás után össze lehet gyűjteni, így a kertben nincs szükség vegyszeres beavatkozásra.
Oltványt csak külföldről – és nem mindegy, honnan
A Treemailnél forgalmazott pisztáciák oltott növények, de ezeket nem Magyarországon állítják elő.
– A csemetéket külföldről hozzuk, és sajnos nem nagyon tudunk olyanról, aki itthon nagyobb mennyiségben sikerrel oltott volna pisztáciát – mondja Nagy Ervin. – Jártunk Görögországban termelőknél, megnéztük, hogyan csinálják. Papíron ugyanúgy, mint mi a mandulát – mégis náluk szinte 100%-os az eredés, nálunk pedig nem megy. Valószínűleg a klíma a kulcs, szárazabb, forróbb napok kellenek az oltáshoz.

A hazai hobbikertészeknek fontos az egyenes törzs – Fotó: pexels.com
A gyengébb hazai eredési arány miatt a tömeges itthoni szaporítás egyelőre nem megoldott, így marad az import.
– Ez az egyik oka annak, hogy drága növény, egy-egy oltvány 20-25 ezer forintba kerül: jelentős tétel a beutaztatása is – teszi hozzá. – Ha Magyarországon valaki nagy tételben meg tudná oldani az oltást, jó eséllyel szelídgesztenye árkategóriában mozoghatna.
A különböző országok – főleg Görögország, Olaszország, Spanyolország – áruja között nagy különbségek vannak.
– A görög növényeket sokszor egyszerű agyagdugóba ültetve, fóliakonténerben adják, görbe, kampós törzzsel – ott ez nem probléma. A magyar szem viszont egyenes, szép törzsű fát szeretne – mondja. – Az olasz és spanyol termelők már rájöttek erre: nagy műanyag cserép, tőzeges földkeverék, műtrágyázás, bambuszkaró, szépen kiegyenesített növény. Ez az áru persze kétszer annyiba kerül, de ezt lehet eladni.
A Treemail is kipróbálta az olcsóbb görög irányt.
– Vagy 2–3 évig neveljük még a növényt az árudában, hogy elérje a „szép” formát – fogalmaz. – Ezért mi is visszatértünk a drágább áruhoz. Ez is drágítja a pisztáciát.
„Bozótból” kis fa – de miért kell három növény?
A pisztácia alapvetően egy félbokros, bozótos növekedésű faj, amely idősebb korára lesz kis fává, nagyjából 4–5 méteres magassággal.
– Az alany, a Pistacia vera különösen „göndör” jószág, borzasztó nehéz belőle szép törzsű fát nevelni – mondja Nagy Ervin. – Ahol eredetileg termesztik, ez nem szempont, nálunk viszont igen. Innen jön a kompromisszum: vagy elfogadjuk, hogy egy kicsit karakteres, girbegurba fánk lesz, vagy sok munkát teszünk bele.
A másik nehézség a nemi viszonyokból adódik: a pisztácia kétlaki, külön hím és külön termős egyedekkel.
– Ültetvényszinten nagyjából 8–10 termős fára kell egy hím – magyarázza. – Kiskertben ez azért kellemetlen, mert ha valaki tényleg termő pisztáciát szeretne, akkor sajnos két növényt nem elég megvenni, rögtön háromra van szükség.
A Treemail „pisztácia csomagokat” is kínál: két termős és egy hím együtt.
– Ez máris körülbelül 60 ezer forint körül jár, ami sokaknál átlépi az ingerküszöböt – mondja őszintén. – Ez is egy kicsit kerékkötő, a magas ár mellett.
A nehézségek ellenére a kereslet meglepően erős.
– Azt tudom mondani, hogy amennyi pisztáciát össze tudunk szedni – ez 4–5 raklap ilyenkor –, azt nagyjából egy hónap alatt elhordják az érdeklődők – mondja Nagy Ervin. – Már nyáron jönnek az e-mailek: mikor érkezik, honnan jön, milyen lesz a fajta. Izgalmasnak tartják, és ez látszik az érdeklődésen is.
A pisztácia termesztéséhez meleg, napos, száraz éghajlat, jó vízelvezetésű talaj és hideg tél szükséges, de a téli fagyok (-10 °C alatt) károsak. Ültetéshez válasszunk déli fekvésű, szélvédett helyet, laza szerkezetű talajt és tartsuk szem előtt azt is, hogy a növény türelmet igényel, mert az első termés körülbelül 6-8 év múlva várható.
A kertvezető szerint a pisztácia nem való mindenkinek, de azoknak, akik szeretik a különlegességeket, elviselik a viszonylag magas árat és kellően türelmesek, valódi kincs lehet.
– Aki ma pisztáciát ültet, az nem csak egy divatos növényt vesz, hanem belép egy olyan gyümölcskörbe, amely kifejezetten a száraz, forró magyar nyarak nyertese lehet – foglalja össze. – De azt tudni kell: ez nem almafa, komoly törődést igényel. Viszont cserébe, ha bejön, olyan élményt ad, amit kevesen mondhatnak el: saját termésű pisztáciát ropogtathatnak a mecseki vagy alföldi kert végében.
Indexkép: Pexels



_fill_540x300_0.jpg)






_fill_360x200_0.jpg)


