sertés

A házisertéseknél mindössze 5 járványkitörést erősítettek meg – fotó: pixabay.com

Az érintett terület a francia határ közelében van

A német Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) referencialaboratórium május 26-án, csütörtökön erősítette meg a járvány kitörését. A járványt Forchheim közelében, Emmendingen körzetében találták. Az FLI szerint a pozitív állatot egy összesen 35 sertést számláló farmon találták meg - adta hírül a pigprogress.net.

A házisertéseknél mindössze 5 járványkitörést erősítettek meg

Az érintett terület a francia határnál van, ami azt jelenti, hogy újra "hatalmasat" -  mintegy 500 km-t ugrott a vírus, ez pedig emberi tevékenységre utal. A házisertéseknél mindössze 5 járványkitörést erősítettek meg, ebből 3 Brandenburgban, 1 Mecklenburg-Elő-Pomerániában, az utolsó pedig Baden-Württembergben - írja az Erste Agrár Szemle hírrel kapcsolatos elemzésében.

A német sertésszektor gyorsuló leépülésének számos oka van, a piacszűkülésre pedig egyértelmű adatok utalnak.


A piacszűkülés jelei

A piacszűkülésre utal, hogy Németországban 2021-ben 62,2 %-kal nőtt a húshelyettesítők gyártása a 2019. évihez képest. A szektorban ma már 44 gyártó tevékenykedik, miközben - annak ellenére, hogy a sertéshúsok piaca 80-szor nagyobb a pótlókénál, - a termelésük 2020-ban 11 %-kal, 2021-ben pedig 8 %-kal csökkent.

Németországban megfigyelhető tendencia az is, hogy az emberek az elmúlt években egyre kevesebb sertéshúst fogyasztottak. A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Intézet (BLE) szerint 2021-ben az egy főre jutó fogyasztás 55,0 kilogramm volt, ami 12%-os csökkenést jelent 2011-hez képest (62,8 kg/fő).

Csökken a vágósertés ára

A német malacárak a 21. héten 40 euróra csökkentek, ami előre vetíti, hogy ezzel arányosan a vágósertés ára is csökkenhet. Az elemzők várakozásai szerint az 1,8-ról 1,7 euró/kg alá eshet. Hazánkban van aki már 500 forint alatt is kénytelen a kisüzemi sertéseit odaadni, de a nagyüzemi piacon 550-560 forint a kilónkénti ára a minőségi felárral együtt .