A Horvátország észak-keleti részén tartott, szlavón fekete disznó húsa – a helyi tenyésztők szerint – más fajták húsánál sokkal ízletesebb, és keresettebb – olvashatjuk a designboom.com hírportálon.
A fekete sertések húsa nagyon ízletes — fotó: pixabay.com
Speciális ólat (farmot) alakítottak ki
A különleges húsminőség elsősorban az átlagosnál jóval lassúbb hizlalási időszaknak és az állatok számára biztosított nagy mozgásterének köszönhető. A zágrábi SKROZ építkezési vállalat a tenyésztők igénye alapján a szóban forgó fajta számára speciális ólat, pontosabban farmot alakított ki, amely a legmodernebb elemekkel és az állatok igényeivel ötvözi, illetve jórészt korszerűsíti a régióra jellemző hagyományos építkezési stílust.
Az épületek tökéletes szellőztetést és árnyékolást biztosítanak
A sertésfarmok épületeinél főleg faszerkezeteket alkalmaznak, amelyeknek talapzatát azonban horganyzott acéllal kombinált beton képezi. A fából kialakított rácsszerkezet tökéletes szellőztetést és ugyanakkor árnyékolást biztosít, egyben azonban emlékeztet a körzet népi építkezésében alkalmazott homlokzati elemekre.
|
Az átlagosnál jóval lassúbb a hizlalási időszak és nagyobb a mozgástér — fotó: pixabay.com
Mozgatható válaszfalak teszik lehetővé a terek csökkentését vagy bővítését
A tervezők az épületen belül egy megemelt galériát alakítottak ki, amely a takarmányok és az alom tárolására szolgál. Maga az ól elsősorban az anyakocák és a malacaik egész évben történő elhelyezését biztosítja, miközben a süldők és a hízók csak az év leghidegebb időszakában tartózkodnak az épület megfelelő szekciókra osztott belsejében. Az építők mozgatható válaszfalakat is terveztek, amelyek az állatok igényei szerint lehetővé teszik a terek csökkentését vagy bővítését.