Hétfőn közölte a Svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állatorvosi Hivatal, hogy szivacsos agysorvadásban (BSE), azaz kergemarhakórban szenvedő szarvasmarhát találtak Svájcban – írja a hiradó.hu

szarvasmarha

Az 1980-as évek végén volt a legnagyobb BSE-járvány, ami javarészt Nagy-Britanniát érintette – fotó: pixabay.com

Svájcban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés

Graubünden kantonban egy vágás előtti rutinvizsgálaton akadt fenn a 12 éves beteg szarvasmarha, aminek a tetemét a közlemény szerint elégették, "így nem jelenthet már veszélyt sem állatokra, sem emberekre".

A betegség a szarvasmarha agyvelejét károsítja. Az 1980-as évek végén volt a legnagyobb BSE-járvány, ami javarészt Nagy-Britanniát érintette. Akkor több mint 180 ezer állat lett beteg attól a fertőzött takarmánytól, amit kaptak. A betegség a brit szarvasmarha-ágazatra óriási csapást mért.

szarvasmarha

A betegség a szarvasmarha agyvelejét károsítja – fotó: pixabay.com

A betegség emberre is veszélyes

A betegség veszélyes következményekkel járhat az emberre nézve is, hiszen a BSE-s állat húsának fogyasztása az embernél is előidézheti a Creutzfeldt–Jakob-szindrómát (CJD), amely az Alzheimer-kóréhoz hasonló tünetekkel jár.

Svájcban – hasonlóan más országokhoz – már 1990-ben betiltották az állati eredetű fehérjét tartalmazó takarmány adását a kérődző állatok számára.

Az első BSE-megbetegedést Németországban 2000-ben diagnosztizálták, amit további 400, köztük három atipikus eset követett; 2021-ben Bajorországban észlelték az utolsó ilyen fertőzést.

Idén februárban Hollandiában jelentették az első atipikus BSE fertőzést, amely a holland agrárminisztérium tájékoztatása szerint az élelmezési ellátási láncba nem került be. A másik fertőzés Brazíliában vált ismertté, aminek következtében a dél-amerikai ország felfüggesztette a szarvasmarhaexportját.