A madárinfluenza miatti megfigyelési körzetben tartott állatokból származó friss baromfihús és hústermék EU-s tagállamokba történő szállításának szabályairól adott ki tájékoztatást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Baromfitermékek szállítása

Felügyeleti (megfigyelési) körzetből csak engedéllyel lehet baromfiterméket szállítani – Fotó: pxfuel.com

Kiemelték, hogy általános alapelv – a vonatkozó jogszabályok alapján –, hogy madárinfluenza járvány esetén csak akkor engedélyezhető bizonyos baromfitermékek kiszállítása más EU-s tagállamba, ha kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Valamint felügyeleti (megfigyelési) körzetből származó állatokból nyert friss baromfihúst csak engedéllyel lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiban.

Az engedélyhez a kérelmet a vágóhíd/kereskedő képviselőjének a származási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtania és a kormányhivatal ez alapján kezdeményezi a Nébih Országos Járványvédelmi Központnál az érintett tagállamtól az általános érvényű beszállítási engedély megszerzését.


A Nébih az engedélyezés előfeltételei között jelöli meg, hogy

  • a származási létesítmény megnevezi a termékeit fogadó rendeltetési létesítményt (utóbbi esetében hatósági kijelölés is történik).
  • a kérelemmel együtt a kérelmező benyújtja a rendeltetési létesítmény nyilatkozatát arról, hogy az beleegyezik a hatósági kijelölésbe, és fogadja a feltételeknek megfelelő szállítmány(oka)t. A kétnyelvű (magyar és angol) nyilatkozatot a kiszállítást kérelmezőnek kell beszereznie és azt az illetékes megyei kormányhivatalnak megküldenie.
  • a rendeltetési hely szerint illetékes hatóság engedélyezi a szállítást. (Ezt a magyar, valamint a célország illetékes hatósága egyezteti egymás közt).

Fontos, hogy az engedélyezett szállítmányt INTRA_EMERGENCY bizonyítványnak kell kísérnie.

Baromfitermékek szállítása

A szállítási engedélynek szigorú feltételei vannak – Fotó: pxfuel.com

A hivatal jelezte azt is, hogy a felügyeleti/megfigyelési körzetből származó állatokból nyert friss húsra különleges jelölést nem kell alkalmazni, valamint a rendeltetési hely szerint illetékes hatóság általános érvényű engedélyének beszerzése központi szinten, az érintett tagállam központi hatóságának a megkeresésével történik.

A Nébih a rendeltetési hely szerinti tagállam beszállításra vonatkozó általános érvényű engedélyéről, illetve esetleges egyéb feltételeiről a származási hely szerinti illetékes hatóságot haladéktalanul értesíti és ezeket a feltételek – folyamatos frissítéssel – a honlapján is elérhetővé teszi.