Hódmezővásárhelyen, a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az UBM Csoport standján Horváth Péter vezérigazgatóval beszélgettünk. A cég egyetlen agráripari cégként több éve van jelen a tőzsdén, 2021 óta jegyezhetőek a részvényeik.

Növekedésben lévő cégként tavaly meghirdették az 5 éves hosszútávú stratégiájukat, aminek a fókuszában a terjeszkedés áll – ez a Nyugat-Balkánt, és a kelet-közép-európai régiót jelenti. Itt vannak céljaik, itt szeretnének terjeszkedni, más cégek felvásárlását is tervezik. Szeretnének beruházni Magyarországon, de Romániába, Szerbiába is be szeretnék vezetni azokat a technológiákat, amelyekkel magas minőségű takarmányt tudnak előállítani.

Fülöp Péter kereskedelmi igazgatóval folytattuk a beszélgetést az elnyert termékdíjról (ami nem az első). A kifejlesztett gél a naposcsibék számára jelent nagy segítséget életük első kritikus időszakában. A tapasztalatok szerint az intenzív termeléshez optimális életfeltételek szükségesek. A kijuttatott géllel, amit a naposcsibék az első óráikban felcsipegetnek, szignifikánsan lehet javítani a majdan kialakuló bélegészségügyet, az első két hét takarmányfelvételét és az állatok általános vitalitását.

A gél kifejlesztésében számos olyan innovációt alkalmaztak, mind a kijuttatás, mind a benne található bakteriofágok, rovarfehérje származékok vonatkozásában, amelyek nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten is egyedülállóak.

A kijuttatás módja is saját szabadalom, sok kísérletezés eredménye, üzemi szinten, nagy tömegben tartott állatoknál is biztonsággal és mérhető eredménnyel alkalmazható.

A beszélgetés során a terménypiac is szóba került. Fülöp Péter elmondta, hogy az elmúlt három évhez képest egy stabilizálódó állapot alakult ki, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kihívások a takarmányiparban – élesedő verseny van kialakulóban. Mindenki várja a csapadékot, aminek a mennyisége meghatározó lesz az idei terméseredmények alakulásában.

Megfigyelhető az is, hogy a termelők alternatív növényfajok termelésére is nyitottabbá váltak, ami a feldolgozóipar részéről is alkalmazkodást kíván, hiszen ezeknek a növényeknek másabbak az emészthetőségi paramétereik, amit figyelembe kell venni a takarmánygyártás során. Szó esett a szójababról is,  amiből a cég szívesen vásárolna nagyobb mennyiségeket is hazai termelőktől.

További információkat az UBM Csoport tevékenységéről az alábbi elérhetőségeken kaphatsz:

UBM Csoport

2085 Pilisvörösvár, Kisvasút utca 1.

ubm