A törökországi gazda virtuális valóság headseteket illeszt tehenei fejére, hogy a zöld mezők látványát szimuláló eszköz révén csökkenjen az állatok stressz-szintje, és így azok több több tejet adjanak - olvasható az iotzona.hu cikkében.

istálló

A zöld mezők látványát szimuláló eszköz révén csökkenhet az állatok stressz-szintje — fotó: pixabay.com

Klasszikus zene szól az istállóban

İzzet Koçak családja a mezőgazdaságból él már három generáció óta. Jelenleg több mint 180 tehenük van. A VR technikai eszköz mellett még klasszikus zenét is lejátszanak az istállóban annak érdekében, hogy az állatok a mesterséges körülmények miatti stresszt minél kevésbé érezzék.

A technológia többféle legelőt is megjelenít, ezáltal az állatok úgy érezhetik magukat, mintha a szabadban lennének, ez pedig jót tesz a mentális állapotuknak - számolt be a gazda az Anadolu Ajansi török hírügynökségnek a tapasztalatokról. Míg a gazdaságukban egy átlagos állat 22 liter tejet ad naponta, addig a headszettel felszerelt példányaik akár 27 litert is termelhetnek.


Az ötlet egy orosz gazdaságból ered

Az ötlet eredetileg egy orosz gazdaságból származik. 2019-ben a szóban forgó moszkvai állattartó telepen már megvizsgálták, hogy a virtuális zöld mezők hatására a VR-szemüveget viselő szarvasmarháknál csökken-e a bezártság okozta feszültség.

A régió mezőgazdaságért és élelmezésért felelős minisztériuma szerint a tejtermelést érintő jelenlegi problémákra a fejlesztés hasznos megoldási irányt mutat. A tapasztalatok több ország tejgazdaságainak adatai alapján azt mutatják, hogy a nyugodt környezet növeli a fehérjeforrás mennyiségét, sőt gyakran annak a minőségére is pozitív hatást gyakorol.

A holland Wageningen Egyetem vizsgálatai is azt bizonyítottak, hogy komoly hatást gyakorolnak a környezeti tényezők  az állatok egészségére, ez pedig befolyásolja a tej mennyiséget és minőségét is,-  állítja az orosz hivatal.

legelő szarvasmarha

A környezeti tényezők hatnak az állatok egészségére, ez pedig befolyásolja a tej mennyiséget és minőségét — fotó: pixabay.com

A török gazda akár az egész állatállományt is bevonja a virtuális kísérletbe, ha kell

Koçak kezdetben két állattal próbálkozott, amelyeket két napon át követett. A  lefejhető mennyiség növekedését és a minőségi javulást tapasztalva, a sikeren felbuzdulva további 10 szemüveget rendelt a teheneknek az orosz gyártótól, és ha tovább folytatódik a kedvező trend, akár az egész állatállományt hajlandó bevonni a virtuális kísérleti programba.

tej

A virtuális eszköz hatására megemelkedett az érintett állatok napi tejtermelésének a mennyisége 22 literről - 27 literre — fotó: pixabay.com

A fejlesztők az eszközt az állatok fejformájához igazították

A fejlesztők termelési szakértőkkel és állatorvosokkal konzultálva alakították az eredetileg emberi felhasználásra szánt eszközt az állatok fejformájához - számolt be az orosz agrárminisztérium.

A vizsgálatok során kiderült az is, hogy a tehenek jobban felfigyelnek a pirosas, mint a zöldes vagy kékes árnyalatokra. Erre a tapasztalatra is építve fejlesztették ki azt a különleges szimulációt, melytől a szarvasmarhák a legelőn érzik magukat.