Osztrák vámnyomozók 2,4 tonna, Nyugat-Balkánról és Moldovából érkezett illegális élelmiszert találtak ellenőrzéseik során. Az ilyen élelmiszerek nem uniós országokból történő behozatala járványügyi okokból, különösen az afrikai sertéspestis (ASP) miatt nem engedélyezett. Ausztria mellett a lefoglalt termékek célországai Németország, Franciaország, Olaszország és Belgium voltak. Az illegális árukat minden esetben megsemmisítették – adta hírül a Bayerisches Landwirthschaftliches Wochenblatt.

Januárban 21 ellenőrzési napon került sor az Osztrák Vámhivatal, a Szövetségi Szociális, Egészségügyi, Gondozási és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (BMSGPK), a Szövetségi Fogyasztóvédelmi Hivatal (BAVG) és az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) közös fókuszkampányára.

illegális hús

Arra kérik az utazókat, hogy ne hozzanak magukkal sertés- és vaddisznóhúsból készült élelmiszert az érintett országokból és lehetőség szerint kerüljék a házi- és vaddisznóval való érintkezést – forrás: Pixabay

Az adatok szerint az ellenőrzések során 103 jogsértést tártak fel. Ezek közül 33 esetben a termékek nyugat-balkáni országokból, főként Szerbiából vagy Koszovóból származtak, összesen 1051 kilogramm hússal, amelyből 631 kilogramm sertéshús volt. Hetven esetben a húskészítmények Moldovából származtak és összesen 1338 kilogrammot tettek ki, melyből körülbelül 952 kilogramm volt a sertéshús.

Annak ellenére, hogy az afrikai sertéspestis még nem fordult elő Ausztriában, "a behurcolás kockázata a számos dél- és kelet-európai eset miatt nagyon magas" – figyelmeztet Johannes Rauch állatjóléti miniszter. Az EU-n belül az Egészségügyi Minisztérium szerint a háztartási mennyiségek megengedettek, feltéve, hogy a húskészítmények gyártója megfelelő állatorvosi felügyelet alatt áll a származási országban. A hatósági ellenőrzésnek alá nem vetett, magánfeldolgozásból származó hús és kolbász azonban különös kockázatot jelent.


A január elején Nickelsdorfban tartott ellenőrzés során az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) megvizsgálta a lefoglalt állati termékeket, mielőtt azokat megsemmisítették volna. A szakértők 50 mintát vettek, amelyek negatív eredményt adtak az ASP-re a laboratóriumi vizsgálat során.

Rauch arra kéri az utazókat, hogy ne hozzanak magukkal sertés- és vaddisznóhúsból készült élelmiszert az érintett országokból és lehetőség szerint kerüljék a házi- és vaddisznóval való érintkezést.

A sertéspestis megjelenése az osztrák állattulajdonosok számára óriási gazdasági kárt jelentene.