Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak a Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A számos szakmai- és közönségprogram évente 200 kiállítót és több mint 30 ezer látogatót vonz a Pannon Lovasakadémia területére. A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A természetes környezet, a megfelelő infrastrukturális háttér kiváló lehetőséget biztosít a tenyész- és haszonállatok bemutatására, a rendezvényen résztvevő kiállítók kiszolgálására.

A kiállításon megjelennek az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, valamint a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart és az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.

A programok szervezését gondos előkészítés előzi meg, hogy a szervezők megfelelően kiszolgálják és odavonzzák a szakmai érdeklődőket és a szórakozni vágyó közönséget is. A tenyészállat-kiállításon többek között magyar fajtájú lovak bírálatára, holstein-fíz tenyészállat bírálatra, fajtabemutatókra, szarvasmarha fejési és nyírási bemutatóra is számíthatnak a látogatók. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben de azt is megtudhatják, hogy milyen bírálati szempontok alapján ítéli oda a díjakat a hazai és nemzetközi zsűri.

Tenyészállat bírálat, fajtabemutató, szarvasmarha fejési és nyírási bemutató is várja a látogatókat.

A Kaposvári Egyetem a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében minden évben színvonalas szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet. Immár hagyományosnak számító húsmarha-tenyésztési fórumot, a XXIV. Szent Mihály-napi juhtenyésztési fórumot és az állattartás gépesítése című konferenciát is több éve rendezik meg a szervezők. Idén ismét Kaposvár ad helyet a takarmányozási szakembereknek, hiszen megrendezésre kerül a 25 éves jubileumát ünneplő 18. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, melynek témája ezúttal az alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban.

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók. Már VIII. alkalommal a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok a KÁN társrendezvénye, amely minden évben valódi színfoltja az eseménynek. Idén interaktív agancsmustrával, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval és játékos vadászképzővel is várják a nagyközönséget.

A szakmai rendezvények mellett szórakoztató programokból sem lesz hiány.

A színpadi programokon a többi között néptánc együttesek gondoskodnak a jó hangulatról. A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ahol a vadból készült finomságokat a neves szakemberekből álló zsűri bírálja.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszínén, a Pannon Lovasakadémián található Európa egyik legnagyobb fedett lovardája, így itt az időjárás viszontagságaitól függetlenül tarthatók meg az állatokkal kapcsolatos programok. A mintegy 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. Az idei évben társrendezvény a II. Magyar Lótenyésztési Napok.

A II. Magyar Lótenyésztési Napok a KÁN társrendezvénye lesz idén.

A rendezvény a Magyar Lótenyésztők Országos szövetségének kiváló és hiánypótló kezdeményezéseként a tavalyi évben mutatkozott be először. Idén is a magyar lóé a főszerep: fogathajtó, díjugrató, és díjlovas versenyek, korlátugratás, magyar hidegvérű ló rönkhúzás, ménparédé, huculösvény színesítik a kiállítás programját. Kizárólag magyar lófajták főszereplésében láthatjuk ezeket a programokat, melyeken keresztül megtapasztalhatjuk, hogy valóban nemzeti kincsünk a magyar ló!

A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenye döntőjének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat a Földművelésügyi Minisztérium értékes ajándékai mellett elviheti a vándorkupát is.

A kiállítás közönségprogramjában idén is látható a több mint százéves tradícióval rendelkező, rendkívül látványos STIHL® TIMBERSPORTS® Series fakitermelő show. A bemutatón különböző izgalmas feladatokat igyekeznek teljesíteni a legrövidebb idő alatt, a legnagyobb szakértelemmel!

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol krumplit ültethetnek, veteményezhetnek, állatokat etethetnek, kis időre megismerhetik a vidéki életformát. A nyuszisimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak.

A részletes program a következő:

2017. szeptember 1., péntek

• 09:00 – 10:00 Megnyitó
• 10:00 – 12:00 Holstein-fríz tenyészállat-bemutató és show bírálat
• *11:00 – 12:00 Húsmarha tenyészállat fajtabemutató (Húsmarha szabadterület)
• 11:00 – 15:00 18. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium (Kaposvári Egyetem)
• 12:00 – 15:00 II. Magyar Lótenyésztési Napok
• *13:00 – 15:00 VI. Állattartás Gépesítése konferencia “A kukoricaszilázs készítésének és felhasználásának korszerű gépesítése” (Kaposvári Egyetem)
• 15:00 – 18:00 IX. Országos Agrár Felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye
• *15:00 – 16:00 Patkolókovács bemutató
• 19:00 XI. KÁN Kiállítói Fogadás (Gazdászverseny eredményhirdetés,  Kaposvári Egyetem, Sportcsarnok)

2017. szeptember 2.,
szombat

• 09:00 Kiállítás nyitása
• 09:00 – 18:00 Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap (Vadaspark területén) Trófea bemutató, főzőverseny, színpadi programok, kézműves foglalkozások
• 09:30 – 10:30 Tenyészállat felvezetés, díjak és elismerő oklevelek átadása
• *10:30 – 11:30 Szarvasmarha felvezetők ügyességi versenye
• *11:00 – 13:00 XXIV. Szent Mihály – napi Juhtenyésztési Fórum (Helyszín: Kaposvári Egyetem)
• 11:30 – 18:00 II. Magyar Lótenyésztési Napok *14:00 – 15:00 Húsmarha Tenyésztési Fórum (Kaposvári Egyetem)
• 15:00 – 16:00 Patkolókovács bemutató
• 16:00 – 17:00 Holstein-fríz szarvasmarha fajta-,fejési-, nyírási-bemutató (Tejelő pavilon)

2017. szeptember 3., vasárnap

• 09:00 Kiállítás nyitása
• 09:00 – 17:00 Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap (Vadaspark területén)
• 09:00 – 17:00 Családi Nap (Vadaspark területén)
• 09:00 – 12:30 II. Magyar Lótenyésztési Napok
• *11:00 – 12:00 Holstein-fríz szarvasmarha fajta-,fejési-, nyírási-bemutató (Tejelő pavilon)
• 11:00 – 12:00 Húsmarha tenyészállat fajtabemutató (Húsmarha szabadterület)
• 13:30 – 14:30 STIHL Timbersports® bemutató
• *15:00 – 16:00 Patkolókovács bemutató15:30 II. Magyar Lótenyésztési Napok *

*Pannon Lovasakadémia – a fedeles lovarda területén
A programváltozás jogát fenntartjuk!

A szervezők ebben az évben is szeretettel várják a nagyközönséget a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon.

Találkozzunk szeptember 1-3. között Kaposváron!

További információt a rendezvény honlapján talál: www.kaposvarinapok.hu

A rendezvény támogatója az Agármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztérium