A cseh sertéshústermelés – néhány más európai ország sertésszektorához hasonlóan – súlyos válságba került – írja az eagri.cz.

A cseh agrárminiszter házi vágásból származó sertéshúsvásárlására biztat.

A cseh agrárminiszter házi vágásból származó sertéshúsvásárlására szólította fel a lakosságot – Fotó: Pixabay

A sertéshúsárak az országban egy év alatt mintegy 30 százalékkal visszaestek, így a tenyésztők jelentős része az önköltséget sem tudja kigazdálkodni, sőt a Cseh Agrárkamara szerint egy sertésen a termelőnek 800-1.000 korona (10-12 ezer Ft) vesztesége keletkezik.

Csehország több más, szorult helyzeten lévő EU tagországokkal együtt Brüsszeltől kért segítséget, de arra egyértelműen elutasító választ kapott. Ugyanakkor az ország egyes körzeteiben akadozik a szupermarketek sertéshússal való ellátása. Ezért Miroslav Toman, cseh agrárminiszter – a válság enyhítése érdekében – felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg helyben termelt, házi vágásból származó sertéshúst vásároljon közvetlenül a tenyésztőktől.


Ha az ilyen vásárlásokat széles körben el lehet fogadtatni és terjeszteni, az kölcsönösen előnyös, közvetlen kapcsolatot teremthet a termelők és fogyasztók között, amelyben a termelő azonnal megkapja a termék árát, a fogyasztó pedig megbízható minőségű sertéshúshoz jut.

A minisztérium egy külön erre a célra létesített portálon körzetenként közzéteszi azoknak a termelőknek a nevét és elérhetőségét, akiktől sertéshúst lehet vásárolni.