A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Road Show-it azért hívták életre csaknem egy évtizeddel ezelőtt, hogy évről évre beszámoljanak partnereiknek, valamint az ágazat egyéb szereplőinek az aktuális fejlesztéseikről. Az idei Sertés Road Show sztárja kétségkívül az új malactakarmány volt. Ez már annak a fejlesztési folyamatnak az eredménye, amely arra irányul, hogy a 2022-től életbe lépő új követelményeknek is megfeleljenek a takarmányaik. Akkortól már csak cinkoxid-mentes malactápok használhatók, de készülnek az antibiotikumok alkalmazásának korlátozására is.

„A malactakarmányaink az elmúlt másfél-két évben komoly fejlesztő munkán mentek keresztül, most kerültek ki a partnereinkhez – mondta el Tóth Zoltán, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. vezető sertés szaktanácsadója. – A konferencián bemutatott eredményeink azt mutatják, hogy jó úton járunk, kísérleti körülmények között képesek vagyunk egyúttal azoknak az elvárásoknak is megfelelni, amelyek 2022-től esedékesek. A legnagyobb kihívás az, hogy a most induló új telepeinken nagyüzemi körülmények között is teszteljük ezeket.”

Tóth Zoltán a konferencián megtartott előadásában a genetikaspecifikus takarmányozásról beszélt. Két évvel ezelőtt kezdtek bele. Az azóta elért eredményeik Európa vezető sertéstartó országaival összehasonlítva is megállják a helyüket. „Néha egy kicsit gyengébb termelési körülmények között, de egy nagyon felkészült szakember gárdával” – jegyezte meg.

konferencia

Az új malactakarmány a 2022-től életbe lépő új követelményeknek is megfelelnek – fotó: Agroinform.hu

Ne egész Magyarországot sújtsa az ASP miatti exporttilalom

Csala Károly, az MCS Vágóhíd ellátási lánc igazgatója arról beszélt, hogy az a fenyegetés, amelyet az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának hazai vaddisznókban való jelenléte okozott, milyen piacvesztéssel járt. „2018. április 4-étől gyakorlatilag semmilyen fajta húskészítményt nem tudunk exportálni Japánba és Kínába.”

Beszámolt arról a reményteljes kormányzati törekvésről is, amely azt kívánja elfogadtatni a távol-keleti társszervekkel, hogy – mivel az ASP jól lokalizálható – Magyarországnak csak azok a régiói legyenek elzárva az exportpiacoktól, ahol a tényleges ASP-észlelés történt. Ennek esélye egyelőre még csekély, viszont a törekvés és a kommunikáció nagyon jól halad. Úgy gondolja, hogy másfél év múlva olyan fázisba kerülhetnek az ezzel kapcsolatos tárgyalások, hogy már érdemben bízhatunk ebben a megoldásban.

Az új mocsai kocatelep jövőre 50 ezer malacot bocsát ki

A vendégek a konferencia végén ellátogathattak a hamarosan benépesülő modern mocsai kocatelepre is, ahol nagyüzemi körülmények között tesztelik a legújabb takarmányokat, és megvalósítják az antibiotikum-mentes állattartást. A 2,8 milliárdos beruházás a számítások szerint körülbelül 15 év alatt térül meg.

telep

A vendégek ellátogattak a modern mocsai kocatelepre is – fotó: Agroinform.hu

„Cégcsoportunk négy 1500 kocás telepet épített annak érdekében, hogy malacszaporulatuk megfelelő létszámmal járuljon hozzá a két évvel ezelőtt épült mohácsi vágóhíd ellátásához – mondta el Nagy Tibor, a Bonafarm Mezőgazdaság sertés ágazatigazgatója. – A feladatunk az, hogy 2021-re 750 ezer hízósertést állítsunk elő a rendszerben.”

A mocsai telephelyről jövőre már 50 ezer malac kerül ki. Június elején kezdik el a süldők betelepítését. Amikor az itt született malacok elérik a 28 kg-os súlyt, kihelyezik őket bérhízlalásra az integrációs partnereikhez. Jelenleg 100-120 gazdálkodóval dolgoznak, a 200 férőhelyes hizlaldától a 15 ezresig széles a skála.