Nincsenek információk arról, hogy a beteg hogyan kapta el a fertőzést, főleg mert munkája során nem érintkezik sertésekkel – írja a hazipatika.com.

A beteg légzési problémák, enyhe megfázásos tünetek miatt kereste fel háziorvosát az Egyesült Királyságban, Észak-Yorkshire-ben. Az orvos a légúti mintát elküldte laboratóriumi ellenőrzésre a nemzeti influenzafigyelő szolgálat szakembereinek. Ekkor derült ki, hogy a megbetegedést az influenza A(H1N2)v altípusa okozza, amely elsősorban sertések között terjed.

A beteg azóta teljesen felépült. Jelenleg a hozzátartozóit tesztelik a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében.


2005 óta világszerte 50 emberi fertőzést regisztráltak influenza A(H1N2)v vírussal, azonban az eddig ismert vírustörzsek egyikével sem mutat genetikai rokonságot a most megfigyelt kórokozó, így azt sem lehet még tudni, hogy ez a törzs mennyire fertőző az emberre nézve, valamint hogy lehetnek-e más fertőzöttek is.

Az eddigi vizsgálatok alapján annyit lehet tudni, hogy a törzs nagyon hasonló a jelenleg az Egyesült Királyságban sertésekben keringő influenzavírusokhoz – írja a noklapja.hu.