Az iowacapitaldispatch.com hírportál beszámolója szerint, az USA kormánya jóváhagyta a nem állatvágásból származó (laboratóriumi) „csirkehús" forgalmazását, az előállítók pedig – több nagy étteremmel közösen – mielőbb fel akarják mérni a termék iránti tényleges keresletet.

laboratórium

A szóban forgó húsok termelésének és fogyasztásának egyre fokozódó térhódítása figyelhető meg – fotó: pixabay.com

Az érdekelt kaliforniai vállalatok ez év júliusában kapták meg az engedélyt. Az egyes tagállamok viszont szigorú követelményeket írnak elő az ilyen termékek megkülönböztető jelölésére, amelyeknek lényege, hogy a címkézés alapján a fogyasztó számára egyértelmű legyen, hogy nem hagyományosan előállított termékről van szó.

Ennek eldöntését szolgálja többek között a „szövettenyésztett", a „laboratóriumi" és a „növényi alapú" megjelölés.


A jelölésektől függetlenül azonban a szóban forgó húsok termelésének és fogyasztásának egyre fokozódó térhódítása figyelhető meg, mivel azok gyártását már 26 országban 156 vállalat – köztük néhány baromfiipari óriáscég – végzi, amelyek 2022-ben 2,8 milliárd dollárt fektettek be a termelés fejlesztésébe.

Ugyanerre utal Mike Badgernek, az amerikai baromfihús termelői egyesülés ügyvezető igazgatójának nyilatkozata, aki elmondta, hogy a baromfitenyésztők régóta várták a laboratóriumi csirkehús engedélyezését, bár a fogyasztók közül többen idegenkedve, sőt megdöbbenve fogadják annak terjedését.