Még nem volt kimondottan madarakat érintő vakcinációs kampány az Egyesült Államokban, de most fontolgatják, amivel azt is igyekeznének megelőzni, hogy a terjedő madárinfluenza emberek körében is problémákat okozzon – írja a hvg.hu

baromfi

Vakcinációs kampány indulhat az Egyesült Államokban – fotó: unsplash.com

Az Egyesült Államok vezetése fontolgatja a szárnyasok vakcinával történő beoltását

Az Egyesült Államokban sokan aggódnak amiatt, hogy a madárinfluenza H5N1-es variánsa egy mutáció útján átterjedhet az emberre is.

A vírus az országban 2022 eleje óta már több mint 58 millió házi szárnyast és 6000 vadon élő madarat fertőzött meg.

A legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy a vírus már megjelent más emlősökben is: a rókákban, nyércekben, mosómedvékben is megtalálták, lénygében ebből fakad az aggodalom, hogy az emberre is veszélyes lehet, erre azonban kicsi az esély.

The New York Times cikkéből kiderül, annak érdekében, hogy gátját szabják a vírus terjedésének, és mérsékeljék az állattenyésztők kárát is, az Egyesült Államok vezetése fontolgatja a szárnyasok vakcinával történő beoltását. Ez jelentős lépés lenne, hiszen korábban a baromfik széles körű vakcinázására nem volt még példa az országban, annak ellenére sem, hogy jelenleg is több ilyen oltással kísérleteznek a szakemberek.

csirke

A vakcináció kereskedelmi korlátozásokat hozhatna magával, ami az exportra termelőket nagyon érzékenyen érintené – fotó: unsplash.com

Az ágazat véleménye megoszlik a kérdésben

Az Interesting Engineering felhívta arra a figyelmet, hogy a baromfitelepeken élő szárnyasok már be vannak oltva több fertőző betegség ellen is, a madárinfluenza elleni vakcinációs program ettől lényegesen bonyolultabb lenne.  Az ágazat is megosztott a kérdésben, mert mindez kereskedelmi korlátozásokat hozhatna magával, ami az exportra termelőket nagyon érzékenyen érintené.

A témában megszólalt a Fehér Ház is, elmondva, hogy a vakcináción túl szóba kerültek más intézkedések is, amelyeknél az a cél, hogy a baromfitelepeket olyan biológiai alapú biztonsági intézkedésekre ösztönözzék, amelyekkel a vírus terjedése megakadályozható.

A szakértők mégis azt javasolják, hogy az amerikai kormány döntsön a szárnyasokat érintő oltási kampány mellett, ezzel csökkentve egy esetleges emberi járvány esélyét.