Az EU is felel a szabályok hiányán keresztül azért, hogy a világ egyes pontjain kiveszőben vannak a békák – írja az ng.24.hu.

Európában az őshonos kétéltűek védettek, de ma már itthon is bárki vásárolhat gyorsfagyasztott, konyhakész békacombot. Hazánkban kevésbé népszerű étel, de például Franciaország hatalmas piacot jelent a békacomb számára.

De ha az európai fajok védettek, akkor honnan szállítják Európába a békacombokat?

Évtizedek óta egyre több EU-n kívüli ország válik beszállítóvá, aminek a következménye az, hogy ezekben az országokban rendkívüli mértékben megfogyatkozott a békaállomány, amit tovább súlyosbított egy, a kétéltűeket világszerte sújtó járványos betegség.

2010-2019 között 40.700 tonnányi békacombot importált az EU, ami 0,8-2 milliárd békát jelent. A fő beszállítók Indonézia, Vietnám, Törökország és Albánia voltak. Azonban nagyon sok esetben nem követhető nyomon (nem szerepel a csomagolásokon), honnan érkezett a béka, az pedig csak nagyon ritkán derül ki, milyen fajba tartozott, holott a szabályozás ezt 2001-től megkövetelné. Általában csak annyi szerepel a csomagoláson, hogy a vadonban befogott állatról van szó.

Bár több exportáló országban már régen megalapították a békatenyésztés üzletágát, de sokkal olcsóbb a vadon élő állatokat befogni, mint tenyészteni egyes meghatározott fajokat. Tenyésztés esetében előfordulhat, hogy egy, az adott helyen nem őshonos faj vagy annak hibridje kiszökik a vadonba, és ott inváziós fajjá válva okoz komoly károkat, viszont ha a vadonban fogják be a békákat, azzal komolyan ártanak a természetnek.

békacomb

2010-2019 között 40.700 tonnányi békacombot importált az EU – fotó: Pixabay

A békákat is sújtó gombafertőzést a kétéltűek kereskedelme terjesztette el világszerte. De az emberre nézve is hordoz magában veszélyeket a békacomb fogyasztása, ugyanis az a szalmonellafertőzések egyik fő forrása, továbbá azt sem lehet tudni, hogy milyen vegyszermaradványok vannak az importált békacombokon. Ez is az iparág szabályozatlanságának a következménye, ezért fontos lenne a behozatalra vonatkozó szabályok szigorítása és a már meglévők betartatása.