Az olívaolaj lassan átveszi a folyékony arany helyét, hiszen annyira értékes, hogy nemrég 50 ezer litert loptak el egy spanyolországi gyárból.

Mindig drága volt

Történelmi csúcsra emelkedett az olívaolaj világpiaci ára. A 2022-es adatokhoz képest 130 százalékkal lett drágább, aminek fő oka, hogy a termelő országokban hatalmas volt a szárazság, ennek hatására pedig több olajfa is elszáradt. Ehhez jönnek hozzá a termelési költségek növekedése, amik miatt kénytelenek voltak árat emelni. A legnagyobb exportőr Spanyolország, akiknek még erdőtüzekkel is meg kellett birkózniuk, ami szintén nem segítette az olíva termesztését - írta meg az Euronews.

A klímaváltozás hatására átalakult az olívaolaj-piaca. Azt követően, hogy a mediterrán országokban szokatlanul száraz és forró volt a nyár, a felére csökkent az olajbogyótermés, ennek hatására duplájára emelkedett az ebből készült olaj ára. A rossz hír, hogy nem úgy tűnik, mintha ez a közeljövőben megváltozna.

Tonnánként 8900 dolláros szintet emelkedett a világpiaci ár szeptember elejére. A drágulás már augusztusban is 130 százalékos volt, aminek fő oka a termelő országokban uralkodó időjárás, ami már tavaly is terméskiesést, de az idei mennyiség sem lett sokkal jobb.

Elviselhetetlen nyári meleg

A világ legnagyobb termelője Spanyolország, ahol az idei volt az eddig mért harmadik legmelegebb nyár. Az olívaolaj-termelésük az átlagos 1,3-1,5 millió tonnáról 610 ezerre esett vissza, ami fele annyi, mint a megszokott mennyiség. Nem jobb a helyzet Görögországban és Olaszországban sem. A két másik nagy termelő országban szintén hőség uralkodott, majd jöttek az árvizek, így ezeken a területeken szintén csökkent a termésmennyiség.

Nagyon értékessé vált

Nemcsak egészséges, de finom is, nem beszélve arról, hogy sokat ér. Egy év alatt több mint a duplájára drágult, ennek hatására egyre többek kezdték el lopni. Nyár végén egy családi tulajdonban lévő olajmalomból loptak el belőle 420 ezer euró értékben. Előtte pedig egy terravernei malomból vittek el 6 ezer üveg extra szűz olívaolajat, aminek értéke közel 50 ezer euró volt.

Sosem volt túl olcsó az amúgy nagyon egészségesnek számító olívaolaj - fotó: pexels.com

Egyelőre biztosan nem csökkennek az árak, mi több, a drágulás tovább folytatódhat, hiszen a készletek vészesen fogynak. Nem beszélve arról, hogy a szintén jelentős termelőnek számító Törökország az árak növekedése miatt felfüggesztette a tartályos exportot, így november 1-jéig biztosan nem adnak el belőle.