Európa a hőség satujában

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az olívaolaj is csatlakozhat a jelentősen megdráguló konyhai alapanyagok listájához. Az aszályok és az intenzív hőség 2022-ben Európa-szerte pusztító hatással volt az olajbogyó-termelő régiókra, rossz betakarítási időszakot idézve elő, ami valószínűleg a készletek csökkenésével jár.

A főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, például Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália mind alacsonyabb terméshozammal terveznek.

Az Institute of Services for the Agricultural and Food Market (Mezőgazdasági és élelmiszeripari szolgáltatások intézete) szerint egyedül Olaszország, a világ második legnagyobb olívaolaj-termelője várhatóan 37 százalékkal kevesebb olajat termel majd a 2022/23-as szezontól az azt megelőzőhöz képest.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az olívaolaj is csatlakozhat a jelentősen megdráguló konyhai alapanyagok listájához.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az olívaolaj is csatlakozhat a jelentősen megdráguló konyhai alapanyagok listájához. Kép: Unsplash

Minden idők legmelegebb hónapjai

Dusan Kaljevic, a Filippo Berio US vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy: "A Filippo Berio becslései szerint a globális betakarítás csak körülbelül 2,6-2,7 millió tonna terméket jelent majd, ami 400 ezer tonnával kevesebb, mint egy átlagos jó termés.  Hozzátette:

"20 százalékkal kevesebb termékkel tervezünk, ami 30-50 százalékos áremelkedést fog eredményezni, az olaj típusától függően."

A The Copernicus Climate Change Service (Kopernikusz klímaváltozási szolgálat) szerint "Európa tavaly minden idők legmelegebb nyarát élte át, több elhúzódó és intenzív hőhullám érintette Nyugat- és Észak-Európa egyes részeit. A kontinens területén ez volt a valaha mért második legmelegebb június, körülbelül 1,6 °C-kal az ilyenkor szokásos átlaghőmérséklet felett, és a legmelegebb október, közel 2 °C-kal az átlag feletti hőmérséklettel."

A globális betakarítás csak körülbelül 2,6-2,7 millió tonna terméket jelent majd, ami 400 ezer tonnával kevesebb, mint egy átlagos jó termés.

A globális betakarítás csak körülbelül 2,6-2,7 millió tonna terméket jelent majd, ami 400 ezer tonnával kevesebb, mint egy átlagos jó termés. Kép: Pexels


Biztos a drágulás, csak az a kérdés, hogy mikor

Casey Corn, olajbogyó-kutató és kulináris tanácsadó úgy vélekedett, hogy "a változó éghajlat feltétlenül az olajbogyó-termelés ingadozását eredményezi majd. A bizonytalan hőmérsékleti anomáliák és az időjárási események intenzitásának fokozódása miatt a terményeink nem ugyanazzal a kiszámítható környezettel szembesülnek, mint amilyenre a komplett infrastruktúrát és üzleteinket felépítettük."

Nem csak az olívaolaj mennyiségére lesz hatással az aszály és a hőhullám is. Corn szerint a környezeti változások befolyásolhatják az olívaolaj ízét is.

„Ezért olyan jelentőségteljes a terror fogalma, ami azt mutatja meg, hogy a növény termesztésének környezete alapvető fontosságú az íze szempontjából, és ezért védjük meg olyan tanúsítványokkal, mint az AOP, DPO, DOC stb. A nagyobb olívaolaj-termelők számára a kisebb termés azt jelentheti, hogy több olajbogyót kell importálniuk különböző helyekről, ami szintén befolyásolja a kapott ízt" – magyarázta Corn.

Casey Corn, olajbogyó-kutató és kulináris tanácsadó úgy vélekedett, hogy

Casey Corn, olajbogyó-kutató és kulináris tanácsadó úgy vélekedett, hogy "a változó éghajlat feltétlenül az olajbogyó-termelés ingadozását eredményezi majd. Kép: Pexels

A forróság kora: a vállalatok lépéskényszerbe kerültek

A helyzet orvoslása érdekében a Filippo Berio, Olaszország egyik legkelendőbb olívaolajmárkája fenntartható kezdeményezésekbe igyekszik fektet be, illetve bevonja ezeket a saját termelésébe, hogy segítsen biztosítani a minőségi olívaolaj megbízható forrását.

"Kutatások révén igyekszünk elősegíteni az olajbogyó biológiai sokféleségét, többféle fajta termesztése révén, beleértve az ősi és az alulhasznosított fajtákat is, hogy olyan termékeny fajtákhoz jussunk, melyek jobban tolerálják az éghajlati szélsőségeket és ellenállóak a kórokozókkal szemben" - mondta Kaljevic.

"Már 18, eddig  alulhasznosított fajta mutatott nagy ellenálló képességet."

Más olívaolaj-cégek is reagáltak a rossz termésre. Jennifer LeClair, a Pastene beszerzési és üzemeltetési alelnöke szerint az éghajlatváltozás kiszámíthatatlansága a probléma legnehezebb része az importőrök és a termelők számára.

A helyzet orvoslása érdekében a Filippo Berio, Olaszország egyik legkelendőbb olívaolajmárkája fenntartható kezdeményezésekbe igyekszik fektet be.

A helyzet orvoslása érdekében a Filippo Berio, Olaszország egyik legkelendőbb olívaolajmárkája fenntartható kezdeményezésekbe igyekszik fektet be. Kép: Pexels

Innováció, fejlesztések

"Segíthet például az intenzívebb innováció és a legkorszerűbb öntözőrendszerek bevezetése" - mondta LeClair. "A termelőknek további befektetésekre lesz szükségük az öntözési technológiába, ami segíthet a barátságtalan időjárás esetén, és támogathatja az olajbogyók növekedését."

Ha tanultunk valamit a közelmúltban bekövetkezett tojásfiaskóból, az az, hogy megoldásokba és kutatásokba kell fektetni a gazdálkodók és a növények védelme érdekében. Corn azt tanácsolja: "Proaktívabbnak kell lennünk a Föld bolygón folytatott életvitelünk megváltoztatásában. A zöld politika és a megújuló energia-infrastruktúra fejlesztése rendkívül fontos."

(Forrás: Foodandwine)