Ki gondolta volna, hogy egy egyszerű halas vacsora akár a gyermeki látást is megóvhatja? Egy friss, hongkongi gyerekek körében végzett kutatás szerint az ómega‑3 zsírsavakban gazdag étrend és a gyermekkori rövidlátás kialakulása között meglepő összefüggés rajzolódik ki.

A tanulmányban több mint ezer, 6–8 éves kisdiák vett részt, akiknek nemcsak a látását, de az étkezési szokásait is alaposan megvizsgálták. Az eredmények megdöbbentőek: azoknál a gyerekeknél, akik kevés ómega‑3-at fogyasztottak, hosszabb szemtengelyhosszt és nagyobb fénytörési hibát – tehát komolyabb rövidlátást – tapasztaltak. Ezzel szemben azoknak a szeme, akik rendszeresen fogyasztottak ómega-3-ban gazdag ételeket, jobban bírta a strapát.

Még egy csavar a történetben: a telített zsírok, például a gyorséttermi ételekben, nassolnivalókban található zsiradékok épp ellentétes hatást mutattak. A zsíros falatok fogyasztása rontotta a látást a mért adatok szerint.

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat megfigyeléses jellegű volt, vagyis nem bizonyít ok-okozati összefüggést. Ráadásul a gyermekek étrendi adatainak forrása is kérdőíves – tehát nem teljesen objektív.

lazac

Az ómega-3 kedvező hatással van a látásunkra is – fotó: Shutterstock

Ennek ellenére a kutatók szerint az ómega‑3 kedvező hatása mögött rejtőzhet egy biológiai mechanizmus: a zsírsavak javíthatják a szem vérellátását, így csökkenthetik az oxigénhiányos állapotok kialakulását, amelyek a rövidlátás fő bűnösei lehetnek.

Forrás: sciencedaily.com