A fagyasztott termékek között számtalan olyan alapanyag lapul, amely tápláló és ideális szereplője lehet a vércukorszintbarát étrendnek. Mai cikkünkben bemutatunk tíz ilyen kedvencet – kényelem, gazdaságosság és stabil vércukorszint egyszerre!

Ételek a stabil vércukorszintért

Brokkoli – Igazi rostbomba. A szakértők szerint a brokkoli magas rosttartalma mellett a benne lévő szulforafán fokozhatja az inzulinérzékenységet.

Spenót – Főzve sokkal rostosabb, mint a nyers; ideális ráadás a turbózott reggelikhez.

Kelkáposzta – Rostban gazdag, antioxidánsai (kvercetin, kaempferol) pedig segíthetnek a vércukorszint csökkentésében.

Kukorica – Egészséges választás, alacsony‑közepes glikémiás indexszel, amely rosttartalmával segíti a vércukorszint egyenletességét.

Karfiolrizs – Alacsony szénhidráttartalmú alternatíva, amely szintén nagyszerűen támogatja az ideális vércukorszintet.

Bogyós gyümölcsök – Rostban gazdagok (kb. 3 g/ csésze) és természetesen édesek, így desszertekhez vagy snackként is ideális választást jelentenek.

fagyasztott gyümölcs

A bogyós gyümölcsök is támogatják az ideális vércukorszintet – fotó: Shutterstock

Avokádó – Tele van egészséges zsírokkal és rosttal (~4 g / fél csésze), ezért érdemes beiktatnunk az étrendünkbe.

Fagyasztott hal (lazac, tőkehal) – Bőséges fehérje- és ómega‑3‑tartalom, amelyek lassítják az emésztést, és stabilizálják a vércukorszintet.

Garnéla – Gyorsan elkészíthető, magas fehérjetartalmú, így kényelmes és egészséges választás egyszerre.

Edamame bab – Igazi növényi fehérje- és rostbomba: csészénként 18 g fehérje és 8 g rost, alacsony glikémiás terheléssel.

Az EatingWell szakértői rámutatnak, hogy ezek az alapanyagok nemcsak vércukorbarátok, hanem igazán praktikusak is – vásároljuk inkább sima, hozzáadott cukor, só vagy szósz nélküli változatokban, és variáljuk őket rost-, fehérje- és egészséges zsírforrásokkal a legjobb hatás eléréséhez.

Ami pedig a tápanyagmegőrzést illeti: a fagyasztott zöldségek gyakran még táplálóbbak lehetnek, mint a friss társaik, hiszen csúcsérettségben fagyasztják le őket, ami segít megőrizni a vitaminjaikat és rosttartalmukat.

Fagyassz, válogass okosan, alakíts ki tápanyagban gazdag, praktikus étrendet, és élvezd a változatos ízeket!

Forrás: eatingwell.com