A gyümölcsök és zöldségek nélkülözhetetlenek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Sokan előnyben részesítik a friss zöldségekkel szemben a fagyasztott élelmiszereket; most kiderült, hogy a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök képesek-e pótolni a frisseket.

A friss termékeket gyakran úgy hirdetik, hogy azok a legtáplálóbbak, ez azonban nem minden esetben igaz.

A fagyasztás nem gátolja meg azt, hogy a zöldségek és a gyümölcsök továbbra is megtartsák a tápértéküket. Vannak olyan esetek, amikor a fagyasztott zöldségek még több tápanyagot is tartalmaznak, mint a frissen vásárolt termékek. Ugyanis a tápanyagszint csökkenhet addig, amíg a termelőtől a konyhánkig jut a zöldség.

Az eredeti helyszínről az értékesítési helyre történő szállítás napokig vagy akár hetekig is eltarthat, ilyenkor előfordul, hogy a még éretlen vagy félig érett termékeket szüretelik le, majd olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek a szállítás során történő érést teszik lehetővé. Ellenben a gyorsfagyasztásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket akkor szedik le, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák, azaz amikor kellően érett állapotba kerülnek.

A fagyasztott zöldségek esetében bizonyos tápanyagok, például a C- és E-vitamin szintje magasabb lehet annak köszönhetően, hogy a betakarítás időpontjához nagyon közel kerülnek lefagyasztásra. Az A-vitamin egy része a tárolás során semmisül meg, a folát mennyisége azonban változatlan marad a fagyasztást követő egy évben. A karotinoidok mennyisége sem csökken nagymértékben a fagyasztás során.

fagyasztott zöldségkeverék

Vannak olyan esetek, amikor a fagyasztott zöldségek még több tápanyagot is tartalmaznak, mint a frissen vásárolt termékek – fotó: Shutterstock

Számos tanulmány beszámolt arról, hogy az antioxidánsok még jobban kifejtik a hatásukat a fagyasztás után, azaz például a fekete áfonya vagy a szeder, melyek tele vannak antioxidánsokkal, még táplálóbbá és egészségesebbé válnak így.

A szállítás és tárolás eltérései mindezt befolyásolhatják; az éretlen vagy túlérett zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma akár 70%-kal is kevesebb lehet, mint a kellően éretteké.

Az ásványi anyagok, például a kalcium, a vas és a magnézium, hasonló szinten maradnak a fagyasztott termékekben, mint a friss zöldségekben.


A friss zöldségek és gyümölcsök abban az esetben egészségesebbek, ha például a saját kertünkben termesztettük azokat. Amennyiben viszont egy hónapot utaznak, a szállítók speciális vegyi anyagokkal kezelik azokat, amelyek ráadásul elnyomhatják ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az ízét, szagát is.

A fagyasztott élelmiszerek továbbá lényegesen kevesebb olyan baktériumot tartalmaznak, amelyek ételmérgezést okozhatnának. A friss termékek több kézen is átmennek, és így nagyobb esély van a szennyeződésre, ami minket is megfertőzhet.

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök előnye az is, hogy ezek fogyasztása csökkentheti az élelmiszer-pazarlást, mert jobban felmérhető, mennyit eszünk meg az adott étkezés során.

A zöldségek, gyümölcsök a tápanyagtartalmuk legnagyobb részét a főzés és sütés során veszítik el.

A fagyasztás előtti gyors blansírozás – amikor az ételt rövid időre forrásban lévő vízbe merítik vagy rövid ideig párolják – javíthatja a termék biztonságát és minőségét, azonban a hőérzékeny tápanyagok, például a C-vitamin szintje ilyenkor kissé csökken a friss termékekhez képest.

Forrás: 24.hu, gyogyszernelkul.com