Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat első szakasza, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinált a vármegyei kormányhivatalok szakembereivel közösen. Július 15-e óta több mint 160 vizsgálatot végeztek országszerte, amelyek érintették a nyári lovastáborokat, fröccsteraszokat, grillezésre szánt húskészítmények előállítóit, ásványvíz- és szikvízüzemeket, valamint termelői piacokat.
Az ellenőrzések célja az volt, hogy a nyári időszak sajátos tevékenységeiben – az élelmiszerlánc minden szakaszában – érvényesüljenek a jogszabályi előírások, az élelmiszer-biztonság és az állatvédelmi szempontok. Bár összességében kedvező tapasztalatok születtek, több helyen találtak kisebb, gyorsan orvosolható hibákat.
Húsüzemek és grilltermékek vizsgálata
A felügyelők 32 hazai üzemben ellenőrizték a hőkezelésre szánt grillkolbászok, pácolt húsok és sütőkolbászok gyártási folyamatait. Kiemelt figyelmet fordítottak a higiéniai feltételekre, az alapanyagok és késztermékek tárolására, az allergének kezelésére, a jelölések helyességére, valamint az önellenőrzési és nyomonkövetési rendszerekre. Bár a legtöbb vállalkozás megfelelt az előírásoknak,
egy helyen engedély nélküli előkészített hústermék előállítása miatt kellett intézkedni, míg egy másik üzemben 1,3 tonna lejárt, jelöletlen és nyomon nem követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Lovastáborok és állattartás ellenőrzése
Országszerte 25 lovas szolgáltatót vizsgáltak, 413 ló tartási körülményeit és dokumentációját átvizsgálva. Öt esetben indult hatósági eljárás, főként a lovak jelöletlensége, a lóútlevél hiánya, kötelező szűrővizsgálatok elmulasztása, a lovak alkalmatlansága lovas szolgáltatásra, illetve a tevékenység be nem jelentése miatt.
Termelői piacok és kistermelők
A hatóság 30 termelői piac működését és az árusítók tevékenységét vizsgálta. Pozitívumként emelték ki, hogy
a higiéniai feltételek általában biztosítottak, a kistermelők rendelkeztek egészségügyi alkalmassági igazolással és FELIR azonosítóval.
Előfordult, hogy egyes őstermelők regisztráció nélkül értékesítettek, de ezt a figyelmeztetést követően pótolták. A termékjelölési és nyilvántartási hiányosságokat szintén rövid időn belül javították.
Ásványvíz- és szikvízüzemek
Összesen 51 létesítményben tartottak helyszíni vizsgálatot. A legtöbb helyen megfelelő higiéniai és műszaki állapotokat, naprakész HACCP rendszert, valamint szabályos vízvizsgálatokat tapasztaltak. Néhány üzemnél higiéniai, dokumentációs és jelölési problémákat tártak fel, de egyik esetben sem állapítottak meg súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot.
Fröccsteraszok ellenőrzése
Tíz vármegyében 33 vendéglátóhely alkoholos italválasztékát vizsgálták. A fröccsök alapjául szolgáló borok mindenhol rendelkeztek forgalomba hozatali azonosítóval, nyomonkövethetőségük biztosított volt. A higiéniai feltételek rendben voltak, a borok többsége palackos kiszerelésből származott és hűtve tárolták őket.
A Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzések egészen augusztus 30-ig folytatódnak, így a nyár végéig további vizsgálatok várhatók.
Indexkép: Shutterstock