Az ukrán MAIS mezőgazdasági vállalat bejelentette, hogy megkezdte az ország első olyan burgonyafeldolgozó üzemének építését, amely a teljes feldolgozási ciklust lefedi. A beruházás célja, hogy strukturáltabbá és kiszámíthatóbbá tegye a jelenleg hektikus ukrán burgonyapiacot, valamint növelje az ország feldolgozói kapacitását, amely jelenleg szinte teljesen hiányzik.



A MAIS, amely korábban elsősorban kukoricahibridjeiről volt ismert, most új területre lép: az új létesítmény évente akár 60 ezer tonna késztermék – fagyasztott hasábburgonya és burgonyapehely – előállítására lesz képes.

A termelés saját termesztésű és szerződéses termelőktől származó burgonyára alapoz, amelyek legfeljebb 150 kilométeres körzetből érkeznek majd.

A vállalat alapítója, Szerhij Terescsuk szerint az első szakaszban burgonyapehely és burgonyaliszt gyártósorokat telepítenek, amelyek berendezései már rendelkezésre állnak. A tervek szerint két éven belül teljes kapacitással működik majd az üzem, amelyhez évente 180 ezer tonna burgonyára lesz szükség. Jelenleg 20 ezer tonna tárolására alkalmas raktárral rendelkeznek, amelyet a közeljövőben tovább bővítenek.


burgi

Fotó: Pixabay


Ukrajna a világ egyik legnagyobb burgonyatermelője, mégis évente körülbelül 30 ezer tonna hasábburgonyát importál.

A MAIS célja, hogy e keresletet hazai termeléssel elégítse ki, sőt exportálni is kíván – elsősorban az Európai Unió és a Közel-Kelet irányába. Ezeken a piacokon a feldolgozott burgonyatermékek iránti kereslet évente 5–7 százalékkal emelkedik.

Terescsuk szerint a burgonyatermesztésben is elindult az iparosítás folyamata: az apró gazdaságokat egyre inkább felváltják a nagy, modern technológiával felszerelt termelők, ahogyan korábban a tejiparban is történt. Ezáltal nő a hatékonyság, javul a minőség, és stabilabbá válik az ellátás.

Forrás: fruitveb.hu

Indexkép: Pixabay