Most, hogy csúcsra pörgött az eperszezon, itt a tökéletes alkalom, hogy ne csak élvezzük ezt a lédús gyümölcsöt, hanem ki is használjuk annak jótékony hatásait. Jessica McAllister dietetikus szerint az eper (szamóca) rendszeres, akár napi szintű fogyasztása komoly egészségügyi előnyökkel járhat.

Az eper egészségügyi előnyei

• Az eper rosttartalma támogatja az emésztést és segít a székrekedés megelőzésében. Egy csészényi adagban három gramm rost található – ez már jó alap a napi rostbevitelhez.

• Az eper gyulladáscsökkentő hatása révén csökkentheti az ízületi panaszokat. Egy tanulmány szerint a rendszeresen epret fogyasztó túlsúlyos embereknél csökkent a térdfájdalom.

• Az eper kiváló antioxidáns-forrás. Az antioxidánsok segíthetnek megelőzni krónikus betegségeket, például cukorbetegséget, szív- és idegrendszeri kórképeket, sőt kutatások szerint javíthatják az agyműködést és a memóriát is. Az eperben lévő flavonoidok segítenek csökkenteni az agyban lévő gyulladást, és késleltetik az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást, ami csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát idősebb felnőtteknél.

• Az eper a szív egészségére is pozitívan hat: rostjai, antioxidánsai és káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Ez különösen fontos, mivel a szívbetegség világszerte vezető halálok. Mindez a polifenoloknak köszönhető, melyek növelik a „jó" koleszterinszintet, miközben segítenek a „rossz" koleszterin csökkentésében, kiegyensúlyozott és egészséges koleszterinprofilt hozva létre, továbbá csökkentik az erekben a gyulladást is. Ez a védő mechanizmus az, ami segít megelőzni a súlyos és potenciálisan életveszélyes állapotokat, például a szívrohamot és a stroke-ot. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a polifenolok segíthetnek a vérnyomás szabályozásában is.

• Végül, de nem utolsó sorban az eper fogyókúrázóknak is remek választás. Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, így segíthet a súlycsökkentésben és a vércukorszint stabilizálásában.

• Ahogy az eper érik, több fitonutrienst, különösen antocianint termel, ami mélyebb vörös színt eredményez. Ez arra utal, hogy az élénkebb színű eper valószínűleg többet tartalmaz ezekből a hasznos tápanyagokból.

Bár az eperrel kapcsolatos kutatások biztatóak, az, hogy beépítjük az étrendünkbe, önmagában nem jelent csodaszert az olyan egészségügyi problémák elkerülésére, mint a magas koleszterinszint és a kognitív hanyatlás; csökkentheti a kockázatot, de csak akkor, ha egészséges étrenddel és megfelelő életmódbeli választásokkal párosul.

És a legjobb, hogy a szezon után sem kell búcsút mondanunk a jótékony hatásoknak – a fagyasztott eper is kiváló alternatíva!

Forrás: parade.com

Indexkép: Pixabay