Ahogy telnek az évek, úgy változik testünk tápanyagszükséglete is – és bizony 50 felett már nem mindegy, mi kerül a tányérra. De mi lenne, ha azt mondanánk, létezik egy étel, ami nemcsak elképesztően egészséges, de még finom is, ráadásul mindössze három hozzávalóból elkészíthető? Egy sportdietetikus szerint ez a fogás igazi szuperhős az idősebb korosztály számára – és még a főzés sem tart tovább fél óránál!

A lazac nemcsak a szív barátja, de az agyé is!

A főszereplő természetesen a lazac, ami már régóta szerepel az egészséges ételek toplistáján. De tudtad, hogy különösen fontos a 50 felettiek étrendjében? A benne található kiváló minőségű fehérje segít megőrizni az izomtömeget, ami ebben az életkorban már természetes módon csökken. Emellett rengeteg D- és B12-vitamint, A-vitamint, cinket és ómega-3 zsírsavat tartalmaz – ezek együttese pedig támogatja a csontokat, az immunrendszert, az agyműködést, sőt még a szív egészségét is!

lazac

A lazac rendkívül egészséges – Fotó: Shutterstock

Bulgur – a zabon túl is van élet!

Ha valaki unja már a zabpelyhet vagy a rizst, itt a tökéletes alternatíva: a bulgur. Ez a roppanós, dióízű gabona tele van rosttal, így támogatja az emésztést, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Ráadásul stabilizálja a vércukorszintet, és csökkenti a rossz koleszterint. Emellett mangánt és magnéziumot is rejt magában, amik elengedhetetlenek a csontok és az izmok egészségéhez – igazi aranybánya egy tányérban!

Spenót – Popeye kedvence, most az idősebbek titkos fegyvere

A harmadik hozzávaló a friss spenót, ami az 50 felettiek legjobb barátja lehet. Gazdag kalciumban, magnéziumban és K-vitaminban, amelyek mind hozzájárulnak a csontok erősségéhez. A benne található lutein és zeaxantin antioxidánsok védik a szemet az időskori látásromlástól – és ami még jobb: a spenót rendszeres fogyasztása segíthet lassítani a kognitív hanyatlást is.

Egy tányéron az egészség – és még élvezetes is!

Ez az egyszerű, három összetevős fogás – lazac, bulgur és spenót – nem csupán tápanyagdús, de valódi kulináris élmény is lehet. A fűszerezés pedig már csak a fantáziádon múlik: egy kis citromlé, fokhagyma vagy olívaolaj csodákat tehet!

Ha tehát szeretnél tenni az egészségedért, megőrizni az energiád és finomakat enni – ne keresgélj tovább. Ez a fogás nemcsak dietetikusok kedvence, hanem a te új kedvenc ételed is lehet!

Forrás: noklapja.hu