Jó hír a brokkolirajongóknak: egy friss ausztrál kutatás szerint a keresztesvirágú zöldségek – mint a brokkoli, karfiol, káposzta és kelkáposzta – rendszeres fogyasztása csökkentheti az étkezések utáni vércukorszint-ingadozásokat.
Az Edith Cowan Egyetem kutatói magas vérnyomású, de normál vércukorszintű felnőtteken végeztek vizsgálatot. A résztvevők két héten át napi négy adag keresztesvirágú zöldséget ettek, majd ugyanezt gyökérzöldségekkel (sárgarépa, burgonya, tök és édesburgonya) ismételték meg. Az eredmény? A keresztesvirágú zöldségek mellett sokkal stabilabb volt a vércukorszintjük.
Ez azért fontos, mert az étkezés utáni vércukorszint-ingadozás egyike azoknak a tényezőknek, amelyek hosszú távon elősegíthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
A vizsgálat során a zöldségek nemcsak csökkentették a vércukorszintcsúcsokat, de javították az inzulinérzékenységet is. A kutatók szerint a hatásért részben a rosttartalom és a zöldségekben található bioaktív anyagok felelősek.

A keresztesvirágú zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszint-ingadozásokat – Fotó: Shutterstock
Bár további kutatásokra is szükség van, az eredmények arra utalnak, hogy napi néhány adag brokkoli, karfiol vagy kelkáposzta beiktatása az étrendbe egyszerű, mégis hatékony lépés lehet a vércukorszint kordában tartásához – nem csak cukorbetegeknek!
Forrás: hvg.hu
 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						_fill_540x300_0.jpg) 
						 
						 
				


_fill_540x300_0.jpg)

 
												
											 
												
											 
												
											 
												
											 
												
											






 
                                            
                                         
                                            
                                         
                                            
                                         
                
