Az édesburgonya – vagy ahogy egyre többen ismerik: batáta – igazi sztár lett az utóbbi években Magyarországon. Nemcsak a menő éttermek étlapján találkozhatunk vele, hanem egyre több kertben is ott van. Ez a Közép-Amerikából származó trópusi növény nemcsak rendkívül finom, de vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. És hogy miért érdemes belevágni a batáta termesztésébe? Mert egyszerű, szinte nem lehet elrontani, és a gyerekek is szívesen megeszik – főleg, ha sült krumpli vagy chips formájában kerül az asztalra!
Így lesz saját batátád – A termesztés lépései
Ne ijedj meg, ha még sosem próbáltad! A batáta termesztése tényleg nem ördöngösség. Kezdd azzal, hogy palántát szerzel (ez a legbiztosabb módszer kezdőknek). Ha vállalkozó kedvű vagy, a gumót is hajtathatod: vágd ketté, tedd vízbe, és figyeld, ahogy kihajt! Amikor a hajtások elérik a 20 centit, válaszd le őket, és gyökereztesd vízben. A palántákat először cserépbe ültesd, hogy megvédhesd őket a fagyoktól, majd májusban, amikor már meleg az idő, kiültetheted őket a kertbe. Napos helyet válassz, és ne sajnáld tőle a vizet – a batáta imádja a locsolást!
Mire figyelj a batáta gondozásánál?
A batáta igazi túlélő: bírja a szárazságot is, de ha igazán nagy gumókat akarsz, rendszeresen öntözd. Ültetésnél tarts egy méteres sortávolságot és 30 centis tőtávolságot. Csak az első két levél legyen a föld felett, a többit rejtsd a talajba! Ha azt akarod, hogy a gumók még nagyobbak legyenek, tépkedd le az indákat – így minden energia a termésre megy.
A batáta finom és egészséges. – Fotó: Shutterstock
Betakarítás és tárolás – így lesz tökéletes a batátád
Az édesburgonyát az első őszi fagyok előtt kell felszedni. Ne lepődj meg, ha a gumók akár egy méterre is elbújnak a tőtől! Felszedés után kézzel tisztítsd meg, majd szellős, meleg helyen (20 Celsius-fok felett) tárold. Fontos: ne érjenek egymáshoz a gumók, és ne tartsd őket hűvösben, mert nem bírják a hideget. Jó hír: a batáta szinte semmilyen betegséggel nem küzd, csak a rágcsálókra kell figyelni!
Felhasználás: a batáta ezer arca
Az édesburgonyának még a levele is ehető! A gumókat főzve, sütve, szárítva, sőt, lisztként is fogyaszthatod. Bébiétel, chips, vagy akár egy izgalmas saláta is készülhet belőle. A lehetőségek száma végtelen – csak a fantáziád szab határt!
Egészségbomba a tányérodon
A batáta nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is: tele van C-, B2-, B6-, E-vitaminnal, káliummal, rézzel, mangánnal, és még D-vitamint is tartalmaz! Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt a diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Lassú felszívódású szénhidrátjai miatt nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így hosszan tartó energiát ad. A benne lévő béta-karotin a látásodat és a bőrödet is védi, miközben az immunrendszeredet is felturbózza. És még a stressz ellen is jó, hála a magas magnéziumtartalomnak!
Kertészkedj, egyél, élvezd!
Ha igazán különleges, egészséges és sokoldalúan felhasználható növényt keresel a kertedbe, a batáta telitalálat! Próbáld ki, és élvezd a saját termésű édesburgonya minden előnyét – a családod imádni fogja!