A Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola kilencedikes, legjobb mezőgazdasági technikus tanuló fiataljaival ellátogattunk Törtelre, ahol Magyarország egyik tradicionális juhászata fogadott minket.

Hegedűs Zsuzsanna tanárnő kísérte el a tanulókat a teleplátogatásra, aki kiemelte, hogy a tanulmányút ezúttal jutalom volt a diákok számára, amely során a fiatalok választhattak, hogy melyik állattenyésztési ágazat érdekli őket a leginkább – így esett a választás a juh ágazatra.

tanulmányúton Törtelen a Sebők Családi Gazdaság juhászatban

Megérkeztek a tanulók a Sebők Családi Gazdaság juhászatába – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Megkeresésünkre a törteli Sebők Családi Gazdaság juhtenyésztési ágazatvezetője, Minárovics Máté azonnal igent mondott és örömmel fogadott minket egy dolgos hétköznapon.


A teleplátogatás teljes ideje alatt Máté volt a vendéglátónk, aki tudása nagy részét híres nagyapjától, id. Sebők Mihálytól tanulta. A papa sajnos már a túlvilágról figyeli az unokáját, de biztosan nagyon büszke lenne, ha elmondhatná, mit gondol Máté digitalizációs- és technológiai fejlesztési terveiről.

Juhok az egyik hodályban

Hangulatkép az egyik hodályból – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Ugyanis több beruházás is folyamatban van a gazdaság juhtartó istállói körül. Ilyenek például egy Strautmann takarmánykeverő-kiosztó etetőkocsi beszerzése, valamint az etetőutas hodály-kialakítás. – ez utóbbi korszerűsítés sajnos bizonyos mértékű állomány-leépítéssel fog járni – tudtuk meg Mátétól. Az etetőutas hodályban ugyanis kevesebb juh fér oda egyszerre a takarmányhoz, mint a korábbi "földről történő etetés során". A földről történő etetés általában a hodály előtt szabadon fekvő nagy karámban történik, ahol több földre fektetett vályúba történik az abraktakarmány kiosztása. Itt a juhok, többnyire egyszerre odaférnek a takarmányhoz.

Azonban az etetőutas hodály kialakítás számos gazdasági- és állatjóléti előnnyel jár majd:

  • javulhat a juhok köröm-egészsége, hiszen nedves időjárás és a sáros környezet ellenére is száraz körülmények között táplálkozhatnak és ez nagyon jó hatással van a patákra.
  • javulhat a takarmány fogyasztás- és értékesítés,
  • kevesebb pazarlás fordul elő a takarmánykeverő egyenletes keverésének és a takarmány csalogató illatának köszönhetően
  • kevesebb időt kell fordítani az etetési munkák fizikai megvalósításához, ezért a gazdának több ideje marad egyéb fontos menedzsment- és tenyésztői feladatokra
  • mindezek hatására javulhat az állomány általános egészségi állapota
  • javulhat az anyajuhok termékenysége
  • javulhat az anyajuhok tejtermelése, így hatékonyabb lehet a báránynevelés is

Máté beszámolt arról is, hogy elindult az állatállomány nyilvántartásának teljes digitalizálása, amely első lépéseit – adatrögzítés-és gyűjtés formájában – mi magunk is szemmel követhettük. A gazda minden újszülött bárányt chipes krotáliával látott el, amely leolvasásával párhuzamosan az anyához párosította és ivar szerint is rögzített őket. Az állomány nyilvántartása hamarosan egy speciális digitális okosmérleg segítségével súlygyarapodási adatokkal is bővül.

A digitális chipleolvasóból könnyen kinyerhetők az értékes adatok – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A családi gazdaság állattenyésztési ágazatának egyik pillére a pecsenyebárány értékesítés, fő profilja azonban a tenyészállat előállítás három fajtatiszta törzstenyészetben: magyar merinó, német húsmerinó és a német feketefejű törzstenyészetekben.

A tenyésztésre is nagy energiát fordít a gazda. A termékenyítés ivarzás szinkronizálás után kézből történik – a gazdaság mindhárom törzstenyészete esetében.

Az elletés és a báránynevelés hagyományos módszerekkel, de korszerű eszközök használata mellett folyik. A juhászatban üdvözlendő, hogy az átlagos hozzáálláshoz képest jóval magasabbak az állategészségügyi elvárások és a szelekciós-, valamint a selejtezési szigor. A gazda nem tűri meg a bárányait elutasító rossz anyákat és a tőgyhibás egyedeket – ami rendkívül fontos a gazdaság munkaszervezése szempontjából is, hiszen rendkívül magas az ikerellések száma.

Máté egy sikeres elletés után az újszülött kisbáránnyal

Egy sikeres elletés után az újszülött kisbáránnyal – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Amikor teheti, Máté maga ellet, de a gazdaság két gyakorlott juhásza is maximális igényességgel végzi az újszülött bárányok körüli teendőket: például a köldökfertőtlenítést és a kolosztrumfelvétel ellenőrzését, valamint az anyák elhelyezését a fogadtatókban.

A szálastakarmány betakarítását szársértős kaszával végzik, ennek is köszönhető, hogy idén sikerült az eddigi legjobb minőségű lucernabálákat elkészíteni. A bárányhizlalás komplex báránynevelő tápon alapul, amely kiválasztása több versenytárs takarmánygyártó vállalat hasonló tápjainak megversenyeztetése után történik. A saját üzemi kísérletek eredményeként évről-évre szebb bárányokat sikerül felnevelni, jobb gazdasági mutatók mellett.

Máté a mindennapos munkája mellett a magánéletében is boldog: feleségével, Rebekával nemrégen újdonsült szülővé váltak és elsőszülött kisfiuk után szeretnének majd több gyermeket is.

Köszönjük szépen a tanulási lehetőséget és a szíves fogadtatást! További sok sikert kívánunk a mintagazdaság fejlesztési terveinek megvalósításához!

Nézzük meg a gazdaságban tett látogatásról készített rövid videót, amelyet rövid idő alatt több mint 30.000 érdeklődő nézett meg: