Repülő állatorvosok MongóliáértEgy hihetetlen kezdeményezéssel ismerkedtem meg nemrégen az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon. Sajnos, nem sokan fedezték fel a fontos küldetést bemutató kis standot, amely a mongol pásztorkultúra megmentéséért kampányolt.

Közelebb léptem a látványos preparátumok és csalogató díszletek között elveszni látszó megállító tábla mellett és olvasni kezdtem:

Mongólia egy olyan ország, amely változatos vadvilágáról és gazdag kulturális örökségéről ismert. A mongol pásztorok szerves részét képezik ennek az örökségnek – valójában ők a világ utolsó hagyományos nomádjai.

Sajnos a mongol pásztorok megélhetése veszélyben forog. Beavatkozás nélkül úgy tűnik, hogy életmódjuk és a hozzá kapcsolódó kulturális elemek – például a sasvadászat – teljesen kihalhatnak.

A vadon élő állatok betegségei, Mongólia változó és kiszámíthatatlan időjárása és más tényezők is veszélyeztetik az ország vadfajait, különösen azokat, amelyek már most is veszélyeztetett státuszban vannak. Mindezen fenyegetett, mongol értékekért buzdít összefogásra a CIC.

Mongol sztyepp jurtákkal – fotó: http://www.cic-wildlife.org

Mi is az a CIC szervezet és milyen céllal működik?

Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács politikailag független, non-profit tanácsadó testület kormányok és természetvédő szervezetek munkáját segíti a természeti erőforrások megőrzésében és fenntartható használatuk biztosításában.(angolul: International Council for Game and Wildlife Conservation, rövidítve: CIC) A szervezet felismerte a mongol kulturális-, valamint vadfajokat is érintő fenyegetettségét és úgy döntött, hogy ideje cselekedni.

A legújabb projekt nevét "The Flying Vets Mongolia" névre keresztelték, ami annyit tesz lefordítva: "Repülő Állatorvosok Mongóliáért".

A mongol nomád hagyományok fennmaradása-, valamint a mongol vadon élő állatok támogatása érdekében a projekt célja egy repülő állatorvosi szolgálat bevezetése, amely képes ellátni és támogatni Mongólia vidéki és civilizációtól távoli területeit.

ló vizsgálata Mongóliában

Félvad lovak vizsgálata a pusztában – fotó: Equestrianists.com


A projekt ötletének megszületése pillanatában máris világossá vált, hogy ennek a nagyszabású kezdeményezésnek a kivitelezéséhez hatalmas erőforrásokat kell mozgósítani és óriási összefogást kell tanúsítani.

A cél elérése érdekében a szervezet adománygyűjtő kampányt indított, amely keretében anyagi hozzájárulásokat, természetbeni adományokat és eszközöket gyűjt ennek az izgalmas új vállalkozásnak a megvalósításához.

mongol lovas

Mongol kislovas "lasszóval" – fotó: Equestrianists.com

Mégis hogyan lehet felhívni a figyelmet egy távoli világ problémáira és egy sokak számára ismeretlen kultúra megmentésére?

A The Flying Vets Mongolia figyelemfelkeltésére és a pénzeszközök növelésére irányuló erőfeszítés részeként a CIC egy fiatal és közismert szakembert, Flurina Hammert hívta segítségül, aki vállalta, hogy részt vesz a 2022-es Mongol Derbyn, hogy segítsen népszerűsíteni a projektet a hagyományos rendezvény- és kapcsolódó programok bemutatásán keresztül.

A Mongol Derby egy lovas állóképességi verseny, amelyet évente megrendeznek Mongóliában és amelyre számtalan ember érkezik a világ minden tájáról.

A Mongol Derby egy 1000 km-es lóverseny Mongóliában, amely a Guinness-rekordok könyve szerint a világ leghosszabb és legnehezebb lóversenyeként ismert. A pálya a Dzsingisz kán által használt ősi hírvivő rendszeren alapul, és az 1000 km-es távolság nagy területeket fed le a mongol sztyeppén. A félvad derby lovakat a helyi nomád pásztorok biztosítják, a lovasok 40 km-enként cserélik a lovat a lóállomásokon. Nincs megjelölt pálya, és a verseny 10 napra korlátozódik.

Miért érdemes részt venni ezen a versenyen?

A Mongol Derby egy rendkívüli kihívás és egy életre szóló élmény, amely lehetővé teszi, hogy a versenyző testközelből megtapasztalja a mongol kultúra gyökereit. A derbi a lovaglásról, a fizikai és szellemi erőről szól, valamint arról, hogy kilépj a komfortzónádból, miközben Mongólia lenyűgöző tájain haladsz. Aki szenvedélyesen szereti a lovakat és a természetet, ugyanakkor jókora adag kalandvágy is csörgedezik az ereiben, annak érdemes kipróbálnia ezt a kihívást és belevetnie magát a mongol sztyepp ismeretlenjébe.

Mongol lovas gyerekek – fotó: Equestrianists.com

"Az esemény minden évben felkelti a neves sajtóorgánumok figyelmét és ilyenkor a médián keresztül az egész világ felfigyel Mongóliára – és az ország csodálatos kultúrájára. Ez azt jelenti, hogy a Mongol Derby tökéletes alkalom lehet a The Flying Vets Mongolia népszerűsítésére és nemzetközi bemutatására." – nyilatkozta Flurina Hammer, aki bízik benne, hogy a Derby ideje alatt sikerül majd pénzt gyűjtenie a Repülő Állatorvos-program beindítására és egy nemzetközi összefogás megalapozására.

Cikkem megjelenése után néhány perccel egy Facebook lovas fórumban megtudtam a szakmabeli olvasóimtól, hogy egy magyar hölgy is teljesítette már a Mongol Derbyt, akinek a nevét úgy érzem, hogy nagy büszkeséggel kell megismernünk: Ő Homor Zsófia, aki fantasztikus útjáról és versenyéről könyvet is írt. Zsófiáról és a mongol tapasztalatairól ide kattintva többet is megtudhatunk.

Visszatérve egy záró gondolat erejéig a Repülő Állatorvos projekthez: Én személy szerint szimpatikusnak, ugyanakkor megosztó kezdeményezésnek tartom, hiszen a repülés nem éppen kicsi ökológiai lábnyommal fenntartható közlekedési forma... de természetesen egy rossz infrastruktúrájú és hatalmas távolságokat felölelő országban aligha akadna gyorsabb és hatékonyabb állatorvosi szolgálati jármű a repülőnél. Elvégre abban egyetértünk, hogy nem közlekedhet váltott mongol lovakon a korszerű és drága diagnosztikai eszközöket magukkal szállító állatorvosi csapat a XXI. században – ugye?