A patkányirtás fogalma mindenki számára ismert a mezőgazdaságban. Egy részről kötelező a magtárakat és az állattartó telepeket mentesíteni a rágcsálóktól – más részről pedig sajnos az időjárás és sok más külső tényező hatására bizonyos időszakonként ellephetik a tanyát, lakóházat, gazdaságokat ezek a felettébb intelligens és óriási gazdasági károkozásra képes állatok.

Először ismerjük meg a két patkányfajt Magyarországon, amelyek megkeseríthetik a termelők életét.

  • A vándorpatkány (Rattus norvegicus) az emlősök (Mammalia) osztályába, a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjába tartozó faj. Előfordulása az egész földön gyakori, irtását számtalan országban – így hazánkban is – törvény rendeli el és szabályozza. Természetvédelmi státusza: nem fenyegetett, Magyarországon nem védett.
  • házi patkány (Rattus rattus) az emlősök (Mammalia) osztályába, rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjába tartozó faj. Eredeti elterjedési területe India, de szinte a világ minden részére behurcolták. Az ember közvetlen közelében él; még az ókorban jutott el Európába, feltehetőleg Afrikán keresztül. Kedveli a magtárakat, padlásokat és a meleg helyeket. Ahol jelentősebb vándorpatkány populáció található, ott ritkábban fordul elő ez a faj. Természetvédelmi státusza: nem fenyegetett, Magyarországon nem védett.

Az esetek nagyobb részében a vándorpatkányok szoktak jelentős gazdasági károkat okozni a városokban és a vidéki településeken, így a mezőgazdaságban is általában velük gyűlik meg a bajunk.

A patkányok betegségeket terjesztenek, amelyek megfertőzik a haszonállatokat. Az ürülékükkel beszennyezik a terményt, takarmányt. Megsebzik a jószágot, megölik a napos baromfit. Gyakran tesznek kárt a járataikkal az épületekben: szétfúrják a falakat, megbontják a tetőt, aláássák az alapot és megrágják a vezetékeket.

Úgy döntöttem, hogy mielőtt a családi gazdaságunkban látványosan elszaporodnának ezek a rágcsálók, én is a tettek mezejére lépek és felkeresem a szakembereket a mentesítésre.

A Patkányvadász csapat mellett döntöttem, mert a lelkes társaság egyik tagját – Kolozsi-Kecskés Zsófiát – már egyetemista éveim óta ismerem, mindketten Kaposváron végeztünk az Állattudományi Karon.

Február derekán lehetőségem nyílt személyesen is megnézni a Patkányvadászok munkáját, így kaptam magam és Békés megyébe utaztam, ahol egy fácántelep patkánymentesítésében vehettem részt. A patkányirtás pillanataiból amatőr videót is készítettem, annyira megragadott a hajnali ködös terep hangulata.

A Patkányvadászok 4 fővel érkeztek a helyszínre, ahol az irtást hat terrier kutyával és nyolc vadászgörénnyel kezdték meg.

A fácántelep betelepítés előtt állt, így az üres volier-rendszer tökéletes helyszín volt a káros rágcsálók mentesítésére.

Szabad szemmel is látni lehetett, hogy nagy mennyiségben vannak jelen patkányok a telepen – a lábnyomok, a friss ürülékek és a járatok is szépen árulkodtak.

Első lépésként a kutyák feltérképezték a terepet és fegyelmezetten jelezték a gazdának, hogy mely járatok lakottak és melyek elhagyottak.

Fegyelmezett terrier jelez – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Ezek után a vadászgörényeket elengedték a lakott járatok közelében. A görények bebújtak a járatokba és munkához láttak.

Vadászgörény a patkány járatban – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A patkányok egy részét a föld alatt tették harcképtelenné, többségüket pedig kiugrasztották a járatokból és a kutyákra bízták. A terrierek soha nem tévedtek. A vadászat hevében sem kaptak a vadászgörények után, csak a patkányokat fogták el. A kutyák táborát egy magyar agár is erősítette, aki hosszú lábaival egy pillanat alatt utolérte a messzebb menekülő rágcsálókat.

Az első 15 perc munka eredménye a fácántelepen – és a büszke Patkányvadász csapat – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Fantasztikus élmény volt látni a gyakorlott állatok – kutyák- és vadászgörények – összehangolt munkáját.

– Milyen sok munka lehet egy ilyen csapat akciója mögött és vajon mennyi időt vesz igénybe a kutyák betanítása, tréningezése? – kérdeztem Zrena Zitától, a Patkányvadász csapat vezetőjétől.

– Nagyon fontos, hogy a kutyáink egymást – valamint a vadászgörényeket –  kollégaként kezeljék és éles, váratlan szituációkban is meg tudják különböztetni a járatból felbukkanó állatot, hiszen nekik csak és kizárólag a patkányt szabad megfogniuk. Fontos, hogy a kutyáink az idegen tanyára vagy állattartó telepre történő kiszállás alkalmával is megbízhatóan viselkedjenek a haszonállatokkal és idegen háziállatokkal szemben.

Amikor a kutyáinkat kölyök korban tanítjuk be, akkor nagyon gyorsan és könnyen tanulnak. Ilyenkor játszópartnernek tekintik a vadászgörényeket és a háziállatokat is nagyon könnyű letiltani.

Felnőtt korban egy kicsit nehezebb őket betanítani, de ez is kiválóan működhet – ilyenkor a tapasztalatunkra és kicsit nagyobb türelemre van szükség.

Az okos terrier pillanatok alatt megtanulja, hogy ahová a vadászgörény lemegy, onnan patkány fog előugrani. Nagyon gyorsan rájönnek, hogy a görény az a kolléga, aki a fogás élményéhez segíti őket.

A háziállatok iránti közömbösítés nehezebb feladat, de éppen ezért tartunk mi magunk is otthon többféle háziállatot, hogy megismerjék és megtanulják a kutyáink, hogy a baromfikat, nyulakat és más háziállatokat nem szabad bántani. Csak fegyelmezett, szófogadó kutyák lehetnek a Patkányvadász csapat tagjai.

– Különböző terrier fajtákkal dolgozunk, amelyek között megtalálhatók Parson Russell-, Jagd-, Patterdale terrierek és terrier keverékek – valamint rendhagyó módon egy magyar agár, aki a nagy nyílt területeken verhetetlen patkányfogásban. – fűzte hozzá Zrena Zita.

– A bio patkányirtásnak – azaz a Ti módszereteknek – számtalan előnye van. Hogyan tudjátok ezeket összefoglalni?

– Nem használunk vegyszert és mérgeket, így nem okozunk felesleges környezeti terhelést – és veszélyt sem jelentünk a gazda, vagy tulajdonos családjára, haszonállataira. – vette át a szót Kolozsi-Kecskés Zsófia, a Patkányvadász csapat tagja.

– Sokan akkor hívnak minket, amikor a méreg kihelyezés már nem használ, hiszen a patkányok nagyon okosak és megtanulják, hogy mi árt nekik.  A görényekkel, valamint kutyákkal történő bio patkányirtás átlagosan három-négy órát vesz igénybe és a területi fertőzöttség mértékétől függően akár 100-150 patkány is terítékre kerülhet. A fertőzöttség mértéke természetesen az átlagos irtási idő hosszát növelheti.

Szép teríték egy eredményes nap végén – fotó: Patkányvadász

A Patkányvadász csapat kiegészült egy infra-kamerás, speciális lőfegyverrel rendelkező szakemberrel, aki éjjel is hatékonyan tud mentesíteni olyan területi adottságok mellett, ahol a kutyák, vagy vadászgörények nem érik el a rágcsálókat.

– Hogyan tudnak a megrendelők, gazdák segíteni nektek, hogy még hatékonyabb legyen a munkátok? – kérdeztem Zrena Zitától.

– Azt kérjük megrendelőinktől, hogy csapatunk kiérkezése előtt körülbelül két héttel már ne helyezzenek ki új mérgeket és a régebben kihelyezett, elérhető mérgeket távolítsák el a területről. Próbálják megfigyelni, hogy hol bújnak meg a patkányok, vagy merre lehetnek a rejtett járatok, fészkek. Természetesen mi is megtaláljuk ezeket, de egy akadálymentesített, nagy vonalakban feltérképezett terep meggyorsítja és látványosan hatékonnyá teheti a munkánkat – amit nagyszámú patkány-terítékkel hálálunk meg.

Szép teríték egy tanyán – fotó: Patkányvadász

– Magyarország mely területein vállaltok patkányirtást? Gondolom, ennyi izgatott állattal nem egyszerű utazni.

– Meglepően jól viselik az állataink az autózást, de azért négy-öt órát nem szeretnénk utazni egy nap alatt. Békés megyében lakunk és szívesen elmegyünk szinte bárhová. A patkányirtást természetesen hivatalos módon, számlával szolgáltatjuk partnereink számára. – válaszolta Zrena Zita.

A Patkányvadászoknak köszönjük, hogy betekinthettünk munkájukba és sok nagy fogást kívánunk nekik!

Érdekesnek tartotta cikkünket? Írja meg a véleményét, vagy tapasztalatait a témával kapcsolatosan!