Három érdekes, aggasztó és ugyanakkor tanulságos esettel találkoztunk egy hónapon belül – amely közül kettővel olvasóink fordultak hozzánk tanácsért – egy pedig a saját családomban történt meg. Mindhárom esetben olyan személy végzett mezőgazdasági munkát egy táblán, aki nem volt jogosult földhasználatra és tulajdonosa sem volt a területeknek.

Az első esetben a gazda az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek:

Kedves Agroinform.hu Szerkesztőség!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Adott egy földterület, amiben lucerna volt elvetve szeptemberben. A a lucerna pedig szépen kikelt, annak rendje és módja szerint. A baj ott kezdődött hogy az egész lucerna területet egy ismeretlen tettes lefújta totális gyomirtóval...

A tettes természetesen azóta sem jelentkezik, pedig a környéken megpróbáltunk érdeklődni, hogy mégis ki lehetett. Nem gondoljuk, hogy bárki bosszúból tette volna, hiszen nincsenek haragosaink.

Sokkal valószínűbbnek tartjuk, hogy tévedés történhetett és valaki esetleg bérmunkában fújta le a területet egy másik tábla helyett... Igaz, hogy ennyi idő alatt annak is ki kellett volna derülnie, hogy rossz helyen végzett munkát a gépkezelő, úgyhogy végképp nem értjük a dolgot, hogy miért nem lehet ezt felnőtt emberek módjára felvállalni és megbeszélni...

Annyit tudunk az eset részleteiről, hogy biztosan nem légi kijuttatásban történt a totális gyomirtás, mert a gépkezelőnek az utolsó 50 méteren elfogyott a tartályból a vegyszer – és a sarkokat kihagyta a szórásból – tehát az is valószínűsíthető, hogy nem precíziós gazdálkodásra alkalmas géppel történt a munka.

Kérdésem, hogy hová lehet ilyenkor fordulni a problémával segítségért?

A második esetben egy apróhirdetésre figyeltünk fel, amelyben a gazda fényképet is csatolt a hirdetés mellé, hátha valaki ráismer a területre, amelyet tévedésből learatott.

Figyelem!

Keresem azt a személyt, aki információval tud szolgálni arról, hogy ki vághatta le a kukoricánkat Kövegy és Csanádpalota között. A területről fotókat is készítettem, hátha tévedésből történt az eset és valaki ráismer a területre.

Akinek tudomása van a történtekről, kérem, hogy jelentkezzen.

Mindezek után én is elmesélem az esetünket, amely során

igen korai betakarításra került a családi gazdaság napraforgó termése, ugyanis valaki – "meglepetésként" – légi kijuttatásban deszikálta az egész táblát

– úgy gondoljuk, hogy az eset "biztos, ami biztos" alapon történhetett.

A környező földeken is volt több egyformának tűnő tábla napraforgó, ezért azt feltételezzük, hogy a pilóta nem volt biztos abban, hogy a megfelelő táblát szárítja le, ezért gyorsan lefújta a miénket is, hogy ne érhesse panasz a munkáját. Első ránézésre örültünk is a dolognak, hiszen milyen nagy előny az egy kisgazdaság számára, hogy a "nagyok" között, esőként arathatja le a napraforgót!

Azonban egy kis gondolkodás után felötlött bennem, hogy mi lett volna, ha ökológiai gazdálkodásban – vagy éppen biogazdálkodásra való átállás alatt lettünk volna és teszem azt, lekötötte volna a terményt előre – például egy bébiételgyártó vállalat – ami egyébként olyan népszerű szokás mostanában az ökogazdák között...

Persze felesleges dolog ilyesmin gondolkodni, hogy "mi lett volna, ha..." – sőt, egyesek szerint örülnünk kellene a véletlen "szerencsének", hogy valaki ingyen deszikálta a napraforgót és hamarabb vihettük eladásra a szotyit, sorban állás nélkül.

De mi a helyzet a többiekkel, akiket egy véletlen tévedés – vagy szándékosság – miatt kár ért. Visszamenőleg hogyan lehet az ilyen eseteket felgöngyölíteni és megoldani – hosszadalmas pereskedésen kívül?

7 TIPP – arra az esetre, ha kár ért, de nem számíthatsz a feljelentésre ismeretlen tettes ellen

1.) Adj fel apróhirdetést, hátha valóban tévedés történt és éppen elolvassa az érintett

2.) Vizsgáld meg a nyomokat, hátha kiderül valami, amivel leszűkítheted az elkövetők körét. Ha ki tudod következtetni, hogy milyen géppel végezték el a nem kívánatos munkát, már meg is lehet a "tettes"!

3.) Learatták a termésedet? Gondold végig, hogy kinek van kombájnja a környéken és keresd fel őket telefonon. Nem kell senkit meggyanúsítani, kérj inkább segítséget, hátha egy bérmunkás hibázott.

A tarló alapján sok mindenre tudsz következtetni, amelyekből szintén szűkítheted a betakarítógépek – és az elkövetők körét.

4.) Jelezd az esetet a falugazdászodnak – hiszen ő az összes környékbeli gazdával tartja a kapcsolatot – hátha, tud segíteni!

5.) A kár mértékétől függően, mihamarabb tegyél feljelentést! Ezt még visszavonhatod, ha kiderül, hogy tévedésről van szó.

6.) Gondolj a jövőre is, szerezz be egy vadkamerát, vagy más néven fotócsapdát. Ha 50.000.- forintnál nagyobb kárt előzöl meg a kis berendezéssel, akkor a vadkamera beszerzése gyorsabban megtérült, mint gondoltad volna!

A vadkamera nem csak bűncselekmények megelőzésére alkalmas, hanem tettenérésre is! Nagy előnye, hogy nem helyhez kötött berendezés, így bármikor új helyre rögzíthető és észrevétlen marad a működése során.

7.) Végül, de nem utolsó sorban: Érdemes jóban lenni a gazdatársakkal és beszélgetni egymással néha. A jó gazdatársi kapcsolat a kellemetlen helyzeteken is átlendíthet – és segíthet a gyorsabb információszerzésben, kommunikációban.

Hasznosnak találtad a cikket? Neked is van egy tanulságos történeted?

Várjuk a leveledet a szerkesztoseg@agroinform.hu email címre.

Böngéssz a Piactér apróhirdetések között "Vagyonvédelem" témakörben!