Mint arról korábban elsőként beszámoltunk: Nyugat-Európában Ukrajnából érkezett szalmonellás csirkehús, fagyasztott csirkemell okozott súlyos megbetegedéseket, illetve egy főnél halált. A BOON, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál azzal kereste meg a Nébihet, hogy kerülhetett-e a fertőzött csirkehúsból hazánkba, akár borsodi üzletekbe?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt a választ adta, hogy Ukrajnából nem érkezhetett és érkezhet baromfihús-szállítmány Magyarországra, így Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére sem.

Ennek oka, hogy Az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott termékek – közte a baromfihús – nem hozhatók be Magyarország területére, amennyiben azok Ukrajna területéről származnak.


Tájékoztatott továbbá, hogy a behozatali tilalmat nem lehet alkalmazni a tranzit szállítmányokra, amelyek szállítására Magyarországon keresztül kerül sor. A rendeletben meghatározott termékeket szállító eszközöket ugyanakkor a hazánk területére történő belépésükkor hatósági zárral látják el annak érdekében, hogy a szállítóeszközről ne lehessen árut eltávolítani.

Záhony határállomáson 2023-ban Ukrajnából érkező, hűtött baromfihús-szállítmányok esetében a hatósági vizsgálatok három alkalommal igazolták a szalmonella jelenlétét. A NÉBIH laboratóriuma idén pedig már két esetben mutatott ki szalmonella baktériumot Ukrajnából származó csirkehústermékekből. A hatósági zárral ellátott szállítmányok elhagyták Magyarországot, úti céljuk valamennyi esetben Hollandia volt.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszeren (RASFF) keresztül – figyelemfelhívó tájékoztatásként – közzétette.

Indexkép: Pixabay