Az ökológiai célú halászatot a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége alkalmazásában álló, halászati végzettséggel és munkakörrel rendelkező munkatárs végzi állandó halőri felügyelet mellett – áll a szervezet közleményében.

"Tájékoztatjuk a horgászokat, hogy a mai napon (2024. április 10.) az algyői Tisza szakaszon 10 db felszíni busa-varsa került elvetésre. Az ökológiai célú halászatot a HECSMSZ alkalmazásában álló halászati végzettséggel és munkakörrel rendelkező munkatársa végzi állandó halőri felügyelet mellett. A megjelölt felszíni varsák ellenőrzése napi rendszerességgel fog történni, reggel 8 órától. A folyóvízi busahalászat terveink szerint április végéig fog tartani, azonban ha a busafogás mennyisége, valamint az őshonos halfajok gyakori jelenléte (melyek azonnal visszaengedésre kerülnek) indokolja, az ökológiai halászat felfüggesztésre kerül. Természetesen várjuk az érdeklődő horgászokat, kérdés esetén keressék a hivatásos halőröket, valamint irodánkat." – írják.

Oláh Szabolcs, a HECSMSZ ügyvezető elnöke a Pecaverzumnak elmondta: komoly előkészítés és engedélyeztetési folyamat előzte meg azt, hogy a halfogó eszközöket működésbe tudták állítani a Tiszán. „A halászati hatóság pozitívan bírálta el a kérelmünket, és most a vízállás is lehetővé tette a varsák kihelyezését. Kísérleti jelleggel zajlik a halászat, kíváncsian várjuk, milyen eredménye lesz" – nyilatkozta. Elmondta továbbá, hogy igyekeztek olyan helyekre kihelyezni a busafogókat, amelyekkel a parti horgászokat nem zavarják. Mindenkit arra kért, hogy a varsákhoz ne nyúljanak hozzá.

Indexkép: Facebook-bejegyzés