A vadászatra jogosultak érdekképviseletének feladatterve a vadgazdálkodókat érintő legaktuálisabb kérdések megoldását célozza, emellett számos, a munkájukat segítő fejlesztést is tartalmaz – olvasható a szervezet közleményében.

Az ülésen a napirendi pontok előtt dr. Semjén Zsolt elnök arról tájékoztatta az elnökséget, hogy a vadászati jogszabályok közeljövőben esedékes módosításakor a Védegylet tagszervezetei által szorgalmazott, a vadkárfelméréshez kapcsolódó javaslatok is bekerültek a jogszabálymódosítás tervezetébe.

A fegyverügyi szabályozás tekintetében is várható egy finomhangolás, amely eredményeként bizonyos időn belül nem kell majd újból fegyverismereti vizsgát tennie és megszerzésért folyamodnia a rendőrségen annak, aki minden fegyverét eladja.

Az elnök a 2021-es vadászati világkiállításról is szólt, elmondta: Kovács Zoltán miniszteri biztosi kinevezésével új lendületet kap a rendezvény szervezése.

OMVV

A fegyverügyi szabályozás tekintetében finomhangolás várható – fotó: OMVV

Pechtol János ügyvezető elnök a 2018-as, májusban megtartott küldöttközgyűlés óta elvégzett főbb feladatokat foglalta össze. Ezek közül a legfontosabbak: a vadászati jogszabályok véleményezése, az adatvédelmi szabályzat mintájának összeállítása a vadászatra jogosultak részére, a tagszövetségek munkájának segítése különböző információkkal, tájékoztatókkal, felhívásokkal.

Beszélt a sajtókapcsolatok, a kommunikáció erősítéséről és természetesen a keleti régiót érintő ASP-járványból adódó érdekképviseleti feladatokról. Ez utóbbihoz kapcsolódóan arról is tájékoztatott, hogy az OMVV kezdeményezésére az afrikai sertéspestishez kapcsolódó járványügyi képzés és vizsga heteken belül online is elvégezhető illetve abszolválható lehet, a Nébih dolgozik a rendszeren.

Ami a 2019-re vonatkozó terveket illeti, ezek részint a szervezettséghez kapcsolódó, részint jogi jellegű feladatokat jelentenek, emellett hangsúlyosak a fejlesztések is, elsősorban szolgáltatói szemlélettel. A kitűzött feladatok a teljesség igénye nélkül:

• a tagszervezetek, azaz a megyei (területi) vadászszövetségek és azok tagjai, a vadászatra jogosultak igényeinek felmérése;
• jogi, adó- és pénzügyi tanácsadás, konzultáció biztosítása; előrelépés a vadgazdálkodókat érintő jogi nehézségek rendezésében;
• olyan kereskedők felkutatása, akik partnerként kedvezményeket biztosíthatnak a vadászatra jogosultak részére;
• közvélemény-kutatás a vadászat megítéléséről;
• új honlap elkészítése, ehhez kapcsolódóan különböző szolgáltatások fejlesztése.

Bővebb információk az OMVV honlapján.