A SEFAG Zrt. és a Mátyás Kft. szervezésében a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének üzemi területén szeptember 5-6. között erdészeti közelítő- és kiszállítógépek kerültek bemutatásra terepi körülmények között.

A szlovák LKT erdészeti traktorok már több évtizede meghatározó gépei a hazai erdőgazdaságoknak, gyártásának 1971-ben történő indulása óta az itthoni erdőgazdálkodás egyik legfontosabb eszköze lett. Az LKT Ltd. a bevált alapkoncepciót megtartva az elmúlt évek, évtizedek alatt folyamatosan fejlesztette, innovatív megoldásokkal korszerűsítette az LKT erőgépeket, hogy a szoros nemzetközi piaci versenyben is meghatározó szereplője legyen és maradjon a kínálatnak.

Jelen pillanatban itthon a legújabb generációs LKT-81 és 82 modellek elérhetőek a felhasználók számára. Az évek során az LKT traktorok felépítése megmaradt a jól bevált receptnél. A csuklós törzskormányzású, összkerékmeghajtású LKT-k, robosztus erőátvitellel és kiváló súlyelosztással rendelkeznek a mai napig. Az LKT 81 modellben JCB, míg a 82-es típusban IVECO gyártmányú energiatakarékos, 4 hengeres, turbófeltöltéses, 93 kW teljesítményű dízel motor szolgál erőforrásul, melyek teljesítik az EU IIIA emissziós előírásokat.

Az LKT 81 traktorban az erőátvitelről egy 6 előre- és 4 hátrameneti sebességfokozatot biztosító Powershift sebességváltó gondoskodik, míg az LKT 82-es változatban mechanikus kétfokozatú osztóművel kombinált, SAUER-DANFOSS hidrosztatikus rendszer továbbítja a nyomatékot.

A traktorok csuklós törzskormányzása teljesen hidrosztatikus, kettő hidraulikus munkahenger és SAUER-DANFOSS hidraulika-szivattyúk alkalmazásával. A mellső és hátsó hajtott tengelyek elektro-hidraulikusan vezérelt többtárcsás fékekkel, illetve lamellás differenciálzárral vannak felszerelve. Ezek a nagy méretű 18,4/15-30 12 PR abroncsokkal szerelt robosztus hajtott hidak a legnehezebb terepkörülmények között itt biztonságos, zökkenőmentes haladást biztosítanak az LKT számára, sőt a kerekek még tereplánccal is kiegészíthetők.

erdészeti traktor

A kezelők számára a maximális kényelmes munkakörülményekről egy ROPS, FOPS, OPS biztonsági előírásokat is teljesítő vezetőfülke gondoskodik. A fülkéből a védőrácsokkal felszerelhető domborított mellső és hátsó szélvédőnek köszönhetően kiváló a kilátás. A kényelmes légrugós, forgatható vezetőülésből a kartámaszba épített multifunkciós joystickkarokkal vezérelhetjük a különböző munkaeszközöket, többek között az alapkivitelben az erőgéphez biztosított csörlőt, illetve a mellső rönktoló lapot, de az LKT 82-es modellre opcióban felszerelhető, hidraulikus rönkfogó darut is innen vezérelhetjük.

Kívánságra további opciókkal, mint pl. légkondicionálóval, cd-s rádióval, fülketetőre szerelhető kiegészítő világítással és tetővédő kerettel is felszereli a gyártó a kabint.

A dupladobos, hidromotoros hajtású csörlő 80 KN húzóerővel képes a rönköket mozgatni. A csörlődob 14 mm-es átmérőjű, 60 méter hosszúságú acélsodronnyal van szerelve, de hosszabb, 120 méteres és vékonyabb, 12 mm-es kötéllel is kérhető, de nagyobb 100 KN húzóerejű kivitelt is biztosítanak. A működtetéséhez külön rendelésre távirányítást is biztosít a gyártó.

A hidraulikusan leengedhető hátsó pajzs külön vonórésszel is felszerelhető, de kívánságra hárompont-függesztéssel, teljesítmény-leadó tengellyel, pótkocsi vonórésszel, légfékkivezetéssel is felszerelik a traktort. A mellső rönktoló lap opcióban hidraulikusan lehajtható rönkfogó villával is bővíthető, de a tolólap a talajra engedve a csörlővel vagy daruval való munka esetén a traktor kitámasztását is biztosítja. Az LKT-82 traktorok EPSILON PALFINGER, FORESTI, DIEBOLT hidraulikus rönkfogó darukkal egészíthető ki, így rönkszállító pótkocsival összekapcsolva egymenetben elvégezhető velük a kiközelítés, rakodás és szállítás.

A több évtizedes múlttal rendelkező LKT traktor legújabb generációja tovább öregbíti az erdészeti traktorok piacán elért pozícióját és a felhasználóknál sok-sok év alatt kivívott elismerést.