A múlt héten nagy vihart kavart az eset, amikor vaddisznókat lőttek ki Budapest XII. kerületében a Szent János kórháznál. A telex.hu utolérte a vadászt, aki az esetnek olyan részleteiről is beszélt, amelyek korábban nem voltak ismertek a nyilvánosság előtt.

Ebben a döntési helyzetben nem lehetett volna mást csinálni. A jogszabályok egyébként is tiltják, hogy befogjuk, élve szállítsuk, valahova elvigyük és elengedjük a vaddisznókat – mondta a lapnak az állatorvos végzetségű vadász.


Elmondta azt is, hogy őt és a társát a katasztrófavédelem értesítette egy lakossági bejelentés alapján. Mikor a helyszínre értek, már ott voltak a tűzoltók, a villamosvonal melletti vízelvezető árokban pedig hét, nagyjából kéthónapos korú malac összevissza szaladgál rettenetes állapotban.

Mit lehetett volna még csinálni? Kizavarni őket a Szilágyi Erzsébet fasornak a reggeli, nyolcórás forgalmába. Felelőtlenség lett volna őket ott hagyni, ennek más megoldása nem volt – mondta a vadász.

Az esettel kapcsolatban Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője is megerősítette a lapnak, hogy veszélyhelyzetben csak puskával lehet kilőni a lakott területre tévedő vadálaltokat, az altatás vagy befogás nem opció.

Fontos tudni még, hogy az afrikai sertéspestis miatt – 2021/605-ös EU-s végrehajtási rendelet alapján – tilos a vadon élő sertésfélék tagállamokon belüli és tagállamokból történő szállítása. Ráadásul ez a budai hegyvidék, ahol rendszeresen feltűnnek vaddisznók szigorúan korláozott terület a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa alapján.

A lelőtt vaddisznókból virológiai mintát vettek és elküldték kötelező afrikai sertéspestis vizsgálatra.

Indexkép: Pxfuel