Mintegy kétezer vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta – közölte az országos főállatorvos kedden az M1 aktuális csatornán.

Bognár Lajos felidézte: a nyár végén növelni kellett a fertőzött területet, és valószínűleg még tovább kell Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében. Szeptemberben a budakeszi erdészet egyik vadászterületén jelent meg az afrikai sertéspestis. Ebben a cikkben olvashatja el, milyen előírásokat kötelező betartani emiatt a budai erdőkben.

vaddisznó

Az állattartóknak be kell tartaniuk az előírásokat, hogy a betegség ne terjedjen át a házisertésekre – fotó: Pixabay

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti – emelte ki. Emiatt, több mint egyéves tárgyalássorozat után, Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt, és bár a húskészítményekről még egyeztetnek, már csak a pontosítás maradt hátra, ezért hamarosan azokat is lehet szállítani. Minden szállítmányt egy állategészségügyi bizonyítvány kísér, amely tanúsítja, hogy az áru mindenféle betegségtől mentes – tette hozzá.

Az országos főállatorvos beszélt arról is, hogy a sertéspestis ellen a sertéstelep zártságát kell biztosítani, fontos a fertőtlenítés, és nem szabad élelmiszermoslékkal vagy zöld takarmánnyal etetni az állományt.

A vadászatra jogosultak feladata a tetemek gyűjtése, a beteg állatok kilövése, és az állománygyérítés.

A betegség terjedéséről és az érintett területekről korábban itt írtunk.