Az Egyesült Államokban egy mindenhol megtalálható, ellenálló és látszólag ártalmatlan növényfajta okozza az erdőtüzeket.

Ez a fű különösen kedvező időjárási körülmények között rendkívül gyorsan terjedő tüzeket okozhat. A hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség változása elősegítik ezeknek a tüzeknek a kialakulását és terjedését.

Szinte minden környezetben találkozhatunk ezzel a fűvel, ami hatalmas probléma, mert a fűtüzek gyorsabban terjednek, mint az erdőtüzek, így könnyebben elérhetik a lakott területeket is. Az elmúlt három évtized során jelentősen megnőtt az erdőtüzek által elpusztított otthonok száma Amerikában. A problémát súlyosbítja, hogy egyre többen építenek otthonokat a vadon élő veszélyes zónákhoz közel eső területeken. 2020-ra 44 millió ház állt ezen a határterületen.


Az emberek tevékenységei is hozzájárulnak a tűzesetek kialakulásának esélyéhez, az éghajlatváltozás pedig tovább súlyosbítja a helyzetet. Egy klímaprofesszor úgy véli, a közepes csapadékmennyiségű helyeken van a legnagyobb esélye a tüzek kialakulásának.

A tanulmányok rámutatnak arra is, hogy ahogy egyre több növényzet ég le Nyugaton, úgy válnak dominánssá az őshonos és nem őshonos fűfajok. Ezek gyors regenerálódása miatt még nagyobb veszélyt jelentenek újabb tüzek kialakulására.

erdőtűz

A közepes csapadékmennyiségű helyeken van a legnagyobb esélye a tüzek kialakulásának – fotó: Shutterstock

Az invazív fűfajok terjedése és az éghajlatváltozás okozta szárazság együttesen vezetnek ahhoz, hogy egyre nagyobb területeket fenyegetnek hatalmas tüzek.

Míg korábban egy nagy tűzeset alatt 30 000 hektár égett le, ma már ez normálisnak számít, és a jelenlegi tendenciák alapján a helyzet várhatóan tovább fog romlani a következő évtizedekben.

Sürgős intézkedésekre van tehát szükség ennek a körforgásnak a megfékezése és az erdőtüzek pusztító hatásainak csökkentése érdekében.

Forrás: penzcentrum.hu